fallback

Заседанието на ЕЦБ усмири и американските индекси

Пазарните участници се умориха да действат по слухове от Европа и искат истински действия, преди да се ангажират за повече от няколко часа, коментира анализатор

23:59 | 05.09.12 г.

Основните американски индекси регистрираха минимални разнопосочни отклонения в днешната сесия след постоянно колебание между печалба и загуба, след като инвеститорите останаха предпазливи преди важното утрешно заседание на управителния съвет на Европейската централна банка, съобщи CNBC.

“От Европа продължават да излизат истории, свързани с ЕЦБ, но играчите на пазара вероятно се умориха да действат по слухове и искат да видят „истински действия“, преди да се ангажират за повече от няколко часа“, заяви Елийът Спар, старши вицепрезидент в Stifel Nicolaus.

Dow Jones се повиши с 0,09% до 13 047,48 пункта, воден от акциите на Disney, които поскъпнаха с 2,3% до 50,79 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 изтри 0,1% до 1 403,44 пункта, като добивните компании в него регистрираха най-силни повишения, докато тези за комунални услуги отстъпиха в най-голяма степен от досегашните си позиции. Nasdaq Composite загуби 0,2% зо 3 069,27 пункта.

„Всички гледат напред към ЕЦБ, но до решението на Германския конституционен съд на 12 септември ЕЦБ се очертава с вързани ръце“, заяви Кени Полкари, управляващ директор в ICAP Equities. „Утре ЕЦБ може да излезе с програма за известни покупки на облигации, но това няма да бъде голямата базука, обещана от Драги, така че е налице възможност пазарът да се разочарова“, добави той, визирайки президента на финансовата институция Марио Драги.

Дори нарасналата с по-бързо от първоначално обявеното темпо от 2,2% производителност в САЩ през второто тримесечие, надхвърлила и очакванията на анализаторите, не успя да повдигне духа на инвеститорите.

Акциите на FedEx поевтиняха с 2% до 85,80 долара, след като компанията понижи прогнозата за първото тримесечие на финансовата си година, оправдавайки се с със слабата световна икономика.

Пазарната капитализация на Nokia се срина с 15,9% до 2,38 долара за акция, след като инвеститорите останаха разочаровани от представянето на последната серия смартфони на компанията с операционна система Windows 8, призвана да отнеме пазарен дял от конкурентите от  Apple, Samsung и Google.

Акциите на Google понижиха стойността си с минималните 0,05% до 680,72 долара, след като придобитата от интернет гиганта Motorola представи новото си поколение смартфони Droid Razor, които ще се продават изключително чрез Verizon.

Смартфоните бяха представени само седмица, преди Apple да покаже новия си iPhone, се твърди в спекулации, базиращи се върху покани за събитие от страна на технологичния гигант.

Пазарната капитализация на Yelp нарасна с 6,3% до 25,77 долара за акция, след като главният изпълнителен директор на компанията Джеръми Стопълман заяви, че нивото на кликания в мобилния мрежов трафик е „значително по-високо“ от това при персоналните компютри и че компанията е позиционирана за „продължителен ръст“.

Акциите на Zynga поскъпнаха с 3,2% до 2,92 долара, след като разработчикът на игри представи продължение на своята Farmville, но изцяло в триизмерен формат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още