fallback

Wall Street започна септември без ясна посока

Акциите се оттласнаха от дневните дъна, но ръстовете бяха ограничени от разочароващи икономически данни и нервността преди срещата на ЕЦБ

23:40 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха смесено първата септемврийска сесия (в понеделника щатските борси бяха затворени – бел. ред.), като се оттласнаха от дневните дъна, но ръстовете бяха ограничени от разочароващи икономически данни и безпокойтвото преди срещата на ЕЦБ в четвъртък, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,4% до 13 036 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 отстъпи с 0,1% до 1 405 пункта, а техологично ориентираният NASDAQ се покачи с 0,3% до 3 075 пункта.

”Трябва да започнем да привикваме към големите пазарни колебания – през следащите седмици предстоят много важни новини, които ще определят есента”, коментира Брайън Батъл, вицепрезидент Търговия в Performance Trust Capital Partners.

”Забележително е, че изобщо имахме възходящо движение на пазара при липсата на фундаментален растеж и е необяснимо, че сме на сегашните цени – това е изглежда е затишие пред буря”, допълва той.

Икономическите новини от деня показаха, че активността в американското производство се е свила през август с най-бързото си темпо от почти 3 години, достигайки 49,6 пункта при 49,8 пункта за юли, Показателят остана и под очакванията на анализаторите, които прогнозираха достигането на 50 пункта – границата, разделяща свиването от ръста. Разходите за строителство през юли пък са намалели с 0,9% - най-големият спад в показателя за последните 12 месеца, става ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха строителните разходи да нараснат с 0,4%. “Предстои ни спад на пазара през септември и октомври”, казва Дорийн Могаверо, президент и главен изпълнителен директор на Mogavero Lee & Company. Исторически септември е най-лошият месец за акциите, като по-често е отбелязвал отрицателна доходност, отколкото положителна. Акциите на Morgan Stanley (+3,4%) и Goldman Sachs (+0,7%) поскъпнаха, след като CLSA повиши препоръката си за ценните книжа на двете финансови институции.

Книжата на Netflix спаднаха с 6,4%, след като Amazon.com обяви многогодишно лицензионно споразумение с EPIX относно Prime Instant Video само дни, след като изключителното споразумение на EPIX с Netflix за стрийминг изтече. Акциите на Facebook достигнаха ново историческо дъно, като се понижиха с 1,8% до 17,73 долара за брой и вече са с 53% под цената си от 38 долара по време на първичното публично предлагане на социалната мрежа. Пазарната капитализация на Apple се покачи с 1,5%, след като технологичният гигант обяви покана за събитие, насрочено за 12 септември в Сан Франсиско. Това предизвика спекулации, че тогава може да бъде представен дългоочакваният нов смартфон iPhone 5.

Американският лек петрол се понижи с 1% до 95,48 долара за барел, а петролът тип Брент е на практика без промяна (-0,01%) на ниво от 114,22 долара.

Златото се повиши с 0,6% до 1 696 долара за трой унция, а среброто скочи с 2,9% до 32,37 долара.

Еврото поевтиня с 0,3% до 1,256 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се покачи с 0,03 процентни пункта до 1,58%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още