fallback

Какво ще движи пазарите тази седмица?

Най-интересният ден тази седмица е четвъртък, когато ЕЦБ трябва да покаже сериозността на намеренията си

09:06 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите борси започват септември с нови надежди за действия на Федералния резерв на САЩ, а също и в очакване на решителни стъпки от страна на Европейската централна банка.

Може би най-важният за пазарите тази седмица ден е четвъртък, когато е срещата на ръководителите на ЕЦБ. След ангажимента на Марио Драги, който обеща на пазарите да направи всичко, за да спаси еврото, очакванията са доста високи.

Главният икономист Андрю Уилкинсън от Miller Tabak казва пред Ройтерс, че има все повече надежди, че Драги е разбил съпротивата на германската централна банка Bundesbank и ще обяви програма за закупуване на облигации на кризисните страни от еврозоната.

„До средата на септември ние ще се фокусираме върху ЕЦБ", допълва и колежката му Лиз Ан Сондърс от Charles Schwab в Ню Йорк. В допълнение базираният в Карслруе федерален конституционен съд ще обяви на 12-и септември решението си за фискалния пакт и спасителния еврофонд ESM. „Новините от Европа ще движат пазарите повече от националните новини", казва Сондърс.

В петък шефът на Фед подкрепи биковете, след като остави отворена вратата за нова програма по вливане на ликвидност. Първоначално речта на Бернанке бе приета негативно, но в крайна сметка водещите борсови индекси приключиха деня с повишения.

В исторически план септември е най-лошият месец за пазарите на акции, като записаните спадове са повече от повишенията. Обикновено търговията преминава при по-високо ниво на волатилност.

Очакванията на анализаторите са, че върху пазарните настроения скоро ще започнат да влияят и дебатите около предстоящите президентски избори в САЩ. През месеца има и доста събития от ключов характер за Европа, пише Ройтерс.

Освен със срещата на ЕЦБ, те са свързани и с бъдещето на Европейския механизъм за стабилност (ESM). На 12 септември германският съд трябва да се произнесе по въпроса дали той не противоречи на конституцията. Според някои анализатори ако има проблеми с бъдещето на фонда, ЕЦБ може би ще понижи основната лихва.

И така - вижте кои са основните събития тази седмица:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още