fallback

Бил Грос: Фед може да предприеме нов кръг от монетарни стимули след две седмици

Вероятно ще бъде обявена отворена програма за вливане на ликвидност без конкретни параметри, очаква ръководителят на Pimco

12:16 | 01.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ най-вероятно ще предприеме следващия си кръг от монетарни стимули след две седмици, смята Бил Грос, съ-инвестиционен директор в най-голямата компания за управление на облигационни фондове в света – Pacific Investment Management Company (Pimco).

Новите стимулиращи мерки обаче няма да допринесат много за подобряване ситуацията на американския трудов пазар, заявява той пред CNBC.

„Това, към което се стреми Фед чрез вливането на ликвидност е устойчиво възстановяване на заетостта”, посочва инвестиционният мениджър след дългоочакваната реч на шефа на щатската централна банка Бен Бернанке.

”Докато не видим няколко тримесечия с безработица от примерно 7% (8,3% понастоящем - бел. ред.), то вливането на ликвидност ще продължава”, казва Грос.

Той очаква Фед да предприеме действия на срещата си през септември, но може да ги отложи с един месец, ако данните за заетостта през август са добри.

„Фед вероятно ще предприеме отворена програма за вливане на ликвидност без конкретни параметри за това какви активи ще купува, в какъв обем и за колко време. Такава програма би се понравила на повечето от ръководителите на институцията”, уточнява Бил Грос.

„Монетарната политика стигна до задънена улица. След като веднъж лихвите са свалени до нулата, не остават много други стимулиращи инструменти”, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още