fallback

Wall Street приключи август с трети пореден месечен ръст

Биковете продължават уверения си марш в очакване на нови стимули от Фед и ЕЦБ

23:07 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси на Wall Street записаха трети пореден месечен ръст, основно заради надеждите, че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка ще предприемат нови мерки в борбата с икономическата криза, пише MarketWatch.

В последния ден на месеца индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,7 на сто до 13 091 пункта. Така показателят записа месечен ръст от 0,7 на сто. За седмицата обаче индексът изгуби около половин процент.

Широкият бенчмарк S&P500 добави 0,5 на сто днес, за да приключи месеца при 1 407 пункта. Това означава, че за август индексът се е повишил с над 2 на сто.

Най-силен месечен ръст записа Nasdaq Composite – близо 5 на сто. Само в последния ден от месеца бенчмаркът напредна с 0,6 на сто до 3 077 пункта.

Така трите водещи индекса в САЩ записват коренно различно представяне в сравнение с август миналата година. Тогава заради паниката на пазарите след понижението на американския кредитен рейтинг S&P 500 се понижи с 5,7 на сто, а през септември загубата бе 7,2 на сто.

Месецът ще се запомни с рекордите, които поставиха акциите на Google и Apple. Производителите на iPhone станаха най-скъпата компания в историята на пазарите, като бе достигната цена от над 680 долара за акция. За месеца ръстът в пазарната капитализация на Apple е 9%.

На обратния полюс останаха акциите на Facebook, които продължиха пропадането си и в последния ден от месеца. Само през него пазарната капитализация на социалната мрежа се срути с над 5 на сто до 18,07 долара за акция. За месеца записаният спад е близо 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още