fallback

Екипът на Обама обвини Райън в манипулации

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците пламенно атакува сегашния президент, но с изкривени факти

12:30 | 31.08.12 г.

Пол Райън е щедър на критики, но изопачава фактите, смятат от щаба на Обама. Снимка: Ройтерс

Речта на Пол Райън на националното събрание на Републиканците накара делегатите да го аплодират на крака, а екипът на Барак Обама - да го обвини, че е направил седем изявления, които са били неверни или изкривени, предаде Bloomberg.

В края на август кандидатът за вицепрезидент на републиканците и конгресмен от Уисконсин атакува политиките на Обама в областта на икономиката, здравеопазването, бюджетния дефицит и държавния дълг.

Той обвини президента, че е  ограбил програмата за медицинска помощ Medicare, като е изтеглил 716 млрд. долара от нея. В същото време си премълча, че е планирал да премахне същата сума и не си призна, че е направил предложение да промени инициативата, като я превърне в програма с ваучери, при която възрастните хора да получават ограничен размер средства за покупка на частно здравно осигуряване.

Републиканците обвиняват Обама и в пренебрегване на "спешно" предложение за съкращаване на бюджетния дефицит от страна на двупартийна комисия, без да споменат, че Райън бе начело на опозицията срещу плана в комисията, като по този начин на практика блокира приемането му.

Райън хвали Мит Ромни, че не е повишил данъците като губернатор на Масачузец, въпреки че според независими анализатори, той реално го е сторил.

Кандидатът за вицепрезидент критикува програмата за финансови стимули, твърдейки, че тя е изолирала "работещи мъже и жени", въпреки милиардите долари под формата на данъчни кредити от тях. Той обвинява Обама за понижението на кредитния рейтинг на САЩ, което реално бе по вина и на двете политически парти, и намеква, че Обама е виновен и за затварянето на автомобилен завод в Уисконсин, което се случи по времето на президента Джордж Буш.

Най-спорното обвинение от страна на Райън е за завода на General Motors Co. в родния град на кандидат-вицепрезидента Джейнсвил, Уисконсин. Според Райън Обама е обещал да не закрива завода, но не е спазил обещанието си и в момента съоръжението е "заключено и празно и до днес".

Докато GM се бореше на ръба на финансовата криза, през юни 2008 г. фирмата обяви, че ще спре производството на някои автомобили в завода до края на 2009 г. До декември същата година бяха освободени над 2000 души, след като GM прекрати производството на джипове.

Обама пое президентския пост едва на следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още