fallback

Молбите за помощи за безработни в САЩ остават на високи нива

Потреблението в страната през юли се е увеличило с 0,4%, след като през юни остана почти без промяна

18:27 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Повече от очакваното американци подадоха молби за помощи за безработни през последната седмица – знак, че възстановяването на трудовия пазар в страната се разколебава на фона на забавящата се икономическа активност, пише Bloomberg.

През седмицата до 25 август новоподадените молби за помощи за безработни останаха без промяна на ниво от 374 хил., също колкото и ревизираните данни за молбите от предходната седмица, съобщава Министерството на труда във Вашингтон.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха новоподадените молби да достигнат 370 хил. Четириседмичната осреднена стойност на показателя, характеризираща се с по-слаба волатилност, се повиши до 6-месечен връх.

Компаниите вероятно остават загрижени за перспективата данъците да скочат чувствително, а правителствените разходи да бъдат ограничени в случай, че американските законодатели не се споразумеят за бюджета на страната до януари.

Фискалните неприятности в еврозоната и забавянето на китайската икономика също могат да накарат работодателите да отложат плановете си за наемане на нови служители.

Министерството на труда ревизира данните за новоподадените молби за помощи за безработни от предходната седмица до 374 хил. от 372 хил.

Според друг доклад, публикуван днес, през юли потреблението в страната е нараснало за първи път от 3 месеца. Потреблението в САЩ се е увеличило с 0,4%, след като през юни остана почти без промяна, разкриват данни на министерството на търговията.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че нарастването на така наречените номинални продажби ще достигне 0,5%. През юли доходите на населението са нараснали за трети пореден месец с 0,3%.

По данни на министерството на труда през юли работодателите в САЩ са наели 163 хил. нови служители – най-значимият ръст на заетостта от февруари.

В същото време нивото на безработица в страната е достигнало рекордните за последните 5 месеца 8,3%. Безработицата в САЩ е над 8% от февруари 2009 г. - най-продължителният подобен период от Втората световна война насам.

Днешният доклад разкрива, че броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни в седмицата до 18 август е спаднал с 5 хил. до 3,32 млн.

През второто тримесечие на годината потреблението в САЩ е нараснало с 1,7% на годишна база – най-слабият тримесечен ръст за последната година, разкриха ревизирани данни на министерството на търговията.

За въпросния период американската икономика е нараснала с 1,7% на годишна база спрямо 2% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още