fallback

Johnson & Johnson ще плати 1 млрд. долара за лекарство срещу рак

Американският концерн ще придобие и дял от 10,7% в датската биотехнологична компания Genmab

15:11 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският фармацевтичен концерн Johnson & Johnson (J & J) ще се бръкне дълбоко за правата за ново лекарство за рак, собственост на датската биотехнологична компания Genmab. Повече от 1,1 млрд. долара ще плати концернът, за да си осигури достъпа до развойната дейност на веществото Daratumumab, както обяви в четвъртък Genmab, цитиран от Ройтерс.

Споразумението предвижда също, че J&J ще участва с 10,7% в специализираната във фармацевтиката за антитела биотехнологична компания. Новината доведе до скок на акциите на Genmab на борсата на Копенхаген, които се изстреляха нагоре с 21%.

Дъщерното на J&J дружество Janssen Biotech ще държи в бъдеще глобалните права за лицензирането на веществото, обяви още Genmab. Daratumumab е моноклонално антитяло, което освен всичко друго трябва да се използва за контролиране на рак на костния мозък. Първоначално Genmab ще получи около 55 млн. долара за лиценза. Други около 80 млн. долара ще бъдат добавени от продажбата на 5,4 милиона нови акции на Genmab на J&J в хода на частно пласиране. Датчаните ще получат и до 1 млрд. долара от плащания, обвързани с печалбата, ако веществото постигне целите си за развитие, регулация и продажби.

Американският концерн ще бъде отговорен за всички разходи за развойна дейност и дистрибуция. Genmab има опит в сключването на сделки с големи международни фармацевтични компании. Така например компанията се погрижи за сериозно раздвижване на пазара в края на 2006 г., когато британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline плати 2,1 млрд. долара за правата на антителата Ofatumuma, предназначени за борба с левкемията. Много от големите фармацевтични компании в момента имат проблеми с продажбите си, тъй като добре продавани препарати губят патентната си защита, а последващите лекарства от лабораториите им често не са достатъчни, за да компенсират загубата на приходи. Затова пък за биотехнологични фирми, които търсят партньори за своите активни съставки, индустриалната околна среда в момента е доста изгодна, пише още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още