IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромни може да сложи край на 15 години безразсъдство в САЩ

За пръв път от много време може да се разрази истинска битка за интелигентността на гласоподавателите, пише Конрад Блак за FT

13:11 | 30.08.12 г. 14
<p>
	Мит Ромни и Пол Райън имат шансове да се преборят с Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мит Ромни и Пол Райън имат шансове да се преборят с Обама. Снимка: Ройтерс

Винаги е било загадка защо САЩ, след като отведоха Запада до най-голямата стратегическа победа в историята на нацията по време на студената война и извоюваха триумф на демокрацията в по-голямата част от света, от 15 години насам се държат почти постоянно като безразсъдна държава по отношение на дърважната си политика, пише дългогодишният журналист и автор на биографии Конрад Блак в статия за Financial Times.

Дори и враговете на Америка едва ли биха могли да измислят по-самоубийствена програма от тази, която бе предприета: аутсорснати бяха около 50 млн. работни места, като в същото време бяха приети 20 млн. неквалифицирани имигранти; хвърлени бяха американски животи и 2 трлн. долара в Близкия изток, а светът беше залят с трилиони долари безполезни ипотеки, които според Wall Street бяха с инвестиционен клас.

В сравнение с това дори малоумните ходове, застрашили еврозоната, изглеждат преливащи от мъдрост, пише Блак.

Американците осъзнават, че страната им е управлявана неправилно и от двете партии на всички нива на управлението и са разочаровани от факта, че свалянето на предишната власт не донесе по-добри политици.

Надпреварата е между един президент, който според повечето американци не се справя добре, и съпреник, за когото повечето американци смятат, че не отговаря на високия пост, за който кандидатства.

Администрацията на Обама увеличи дефицита на страната с почти 20 000 долара на глава от населението, а нетната заетост намаля на фона на липсата на реално икономическо възстановяване.

Обама все още се радва на известна популярност по света, най-вече от страна на онези, които харесват американските лидери, борещи се срещу американския капитализъм и унилатерализъм и нямат нищо против джобовете на американците да бъдат изпразвани от чужденци.

Това пасва на обичайната евроистерия, според която всички републиканци са крадци и религиозни фанатици. Републиканската партия е разгневена, но като цяло е разумна.

За жалост Мит Ромни се държи като консултант, чийто отговор за всичко е оценка на данните, събиране на експерти, обсипване на обществото с изтъркани фрази и отлагане на решението за по-късно.

Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Това тука от инвестора е ясна пропаганда за Ромни!http://***.investor.bg/sasht/337/a/kak-kandidatyt-za-prezident-na-sasht-romni-pesti-ot-danyci,139390/http://***.investor.bg/sasht/337/a/bogatite-v-sasht-ima-zashto-da-obichat-romni-dori-oshte-poveche,138777/http://***.investor.bg/temi/%D0%9C%D0%B8%D1%82%20%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8/346
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ще видим кого ще изберат.Има едни интересни публични анализи за състава на правителствата на щатите от които е видно че независимо дали правителството е на демократите или републиканците 75% от участващите в него (не само министрите а целият разширен състав от съветници, секретари и др.) са от т.нар. Foreighn Affairs Institute.Затова някои линии в политиката на САЩ не зависят въобще от изборите а от аналитиците на този клуб. Спомням си че Колин Пауъл бе негов член, командващия обединените сили в Ирак също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Ironhorse
преди 11 години
Хахахах,А ако изберат Обама, получават ядрен Иран !Ромни ще спечели и ще се прекратят напъните за социализъм на завършилият висше, но по същество неграмотен Обама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
hellwitch
преди 11 години
Ромни = война с Иранзатова и няма да го изберат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още