fallback

Бил Грос: Пазарите може да не се променят особено до края на годината

Това, което направи Фед, при това изключително майсторски, по отношение на фондовите пазари, е да подтисне волатилността, коментира инвеститорът

21:39 | 29.08.12 г.

Бил Грос, инвестиционен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) свърши „майсторска работа“ като задържа глобалните пазари сравнително спокойни, коментира Бил Грос, инвестиционен директор на Pacific Investment Management Company LLC - най-големият облигационен фонд в света, цитиран от CNBC.

За инвеститорите обаче това означава, че цената на акциите и облигациите едва ли ще се промени чувствително през идните месеци, допълва инвеститорът. 

„Това, което направи Фед, при това изключително майсторски, по отношение на фондовите пазари, е да подтисне волатилността“, казва Грос.

„Ето защо сега имаме волатилност според VIX – индексът на страха и волатилност според облигационните пазари, където нещата просто не се променят особено“.

Въпреки че както акциите, така и дългосрочните облигации и златото бележат ръст за последните 12 месеца, според Грос цените вероятно няма да се променят много, дори ако Фед реши да приложи трети кръг вливане на ликвидност, както мнозина очакват.

Грос прогнозира, че в края на годината доходността по 10-годишните щатски ДЦК ще е около 1,65%, каквато е и сега.

„Това звучи доста скучно, но всъщност именно това иска Фед. Те искат нещата да останат точно такива, каквито са сега“.

Инвеститорите ще трябва да свикнат с доходност от дивиденти от около 3 до 3,5% и 3% доходност от облигационния пазар.

„Да, волатилността е скучна. Вероятно това ще е положението за напред и инвестоторите ще трябва да свикнат“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още