fallback

Енергийният концерн Chevron седи върху планини с пари

Компанията може да помисли за покупка на активи, пише The Wall Street Journal

22:59 | 28.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Chevron Corp. се е настанил върху истинско съкровище – паричните си резерви. Инвеститорите се чудят дали компанията скоро ще поеме по пътя на пазаруване или паричните резерви от 21 млрд. долара ще се ползват като буфер, за да предпази концернът от внезапни разходи, пише в свой анализ The Wall Street Journal. През миналата година обемът на свободните парични средства на компанията е нараснал с 60%. В момента в балансът ѝ има повече средства, отколкото при всяка друга публична енергина компания – с около 18% повече спрямо най-големия ѝ конкурент ExxonMobil Corp. Паричните резерви на Chevron надвишават с 11 млрд. долара дълговете ѝ

От компанията обаче подчертават, че просто водят разумна политика, отчитат волативността на цената на петрола. Подчертава се и фактът, че Chevron финансира многомилиардни проекти, в това число и строителството на две предприятия за втечнен природен газ в Австралия, които изискват големи разходи.

Chevron редовно отказва да коментира слухове и спекулации за възможни придобивания. Въпреки това председателят на съвета на директорите на компанията Джон Уотсън признава, че компанията е готова за закупуване на активи.

Една от възможните „мишени“, която по мнението на експертите може да заинтересува Chevron, е Chesapeаke Energy. Нейната пазарна стойност от 12,7 млрд. долара се оказва не много висока, ако се отчетат огромните запаси от петрол и газ, на които тя е собственик. Според други експерти Chevron може да направи сравнително неголяма сделка, аналогична на тази през 2010 г., когато купи компанията Atlas Energy за 3,2 млрд. долара.

Анализатори от Deutsche Bank отбелязват от своя страна, че привлекателна за Chevron може да се окаже притежаващата активи в САЩ Hess Corp с капитализация от 17 млрд. долара. Експертите не виждат нужда от натрупване от компанията на значителни свободни средства и смятат, че тя би могла да използва тези пари много полезно – например да изкупи собствените си акции, или да повиши дивидентите.

Chevron похарчи за изкупуване на активи 2,5 млрд. долара през първото полугодие на 2012 г. , в сравнение с 1,75 млрд. долара година по-рано, а през април съобщи за повишение на дивидентите с 11% - до 0,9 долара на акция. Според анализатора от Deutsche Bank Пол Сенки обаче компанията би могла да увеличи дивидентите много повече, а резервните ѝ платежни средства са „по своята същност мъртъв капитал".

Високите цени на петрола през изминалата година надуха печалбата на Chevron. Поради сравнително малко подразделение за газ, калифорнийците почти не усетиха срива в цените на газта. За разлика от тях обаче други енергийни компании, включително Exxon, пострадаха сериозно.

И Chevron, и Exxon запазиха голяма част от паричните си резерви в своите счетоводни баланси. Други енергийни компании инвестираха сериозно в подобрена технология например за извличане на шистов газ от скални пластове. Бумът на щистовия газ обаче предизвика истинско пренасищане на природен газ и натисна цените на десетгодишно дъно. Резултатът: продажбите падат и компаниите попаднаха под натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още