fallback

Щатски съд блокира графичните предупреждения върху цигарените кутии

Съдът изтъква, че плановете на правителството са в противоречие с поправката в американската конституция, гарантираща свободата на словото

12:41 | 25.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Пушач пали цигара на фона Harbour Bridge в Сидни, след като в страната бяха въведени задължителните графични предупреждения върху цигарените опаковки. Снимка: Ройтерс

Американското правителство не може да принуждава производителите на цигари да поставят графични предупреждения върху опаковките от цигари, постанови върховния апелативен съд във Вашингтон, съобщава BBC.

Съдът изтъква, че плановете на правителството са в противоречие с поправката в американската конституция, гарантираща свободата на словото.

Комисията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ искаше върху кутиите от цигари да бъдат поставени 9 картини на мъртви или болни пушачи, които да предупреждават за опасностите от пушенето.

Цигареният компании обаче протестираха, че картините не предоставят единствено фактологическа информация.

Решението е взето, след като редица страни поставиха подобни предупреждения върху опаковките от цигари.

Австралия отиде дори още по-далеч като забрани на цигарените компании да поставят логото си върху опаковките, върху които са отпечатани единствено предупрежденията.

Решението на върховния апелативен съд е окончателно.

Случаят повдига „нови въпроси за това докъде се простират правомощията на държавата, когато принуждава производител да направи нещо повече от простото излагане на факти, ако това може да накърни икономическите му интереси“.

Решението беше приветствано от цигарената индустрия. Lorrilard Tobacco го определи като „ясно потвърждение на принципите на първата поправка в конституцията“, която гарантират свободата на словото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още