fallback

Фед обмисля нова ликвидна операция

Протоколът от заседанието е красноречив – повечето членовете намират ново облекчаване на паричната политика за необходимо

22:33 | 22.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ вероятно много скоро ще помогне на куцащата американска икономика с още една финансова инжекция. Това поне става ясно от протокола за последното заседание на Комитета по парична политика, публикуван в сряда.

От документа, който се публикува три седмици след заседанието, става ясно, че повечето членове на комитета смятат за необходимо това да се случи „сравнително скоро“, ако икономическата ситуация не се подобри рязко. Така евентуална бъдеща ликвидна операция в подкрепа на икономиката не е изключена до края на идния месец, пише Ройтерс.

Както става още ясно от протокола, Фед обмисля и трето издание на програмата "Quantitativ Easing" (QE3), тоест поредно разхлабване на паричната политика чрез закупуване на облигации. Финансистите говорят за редица опасности, на които е изложена и без това мудната икономика – като например европейската дългова криза. Затова и много от членовете на комисията се изказват затова, да бъде продължена политиката на нулева лихва след предварително посочената дата - края на 2014 г. 

Икономисти разглеждат протокола като сигурен знак, че скоро Фед ще стартира нова програма за покупка на облигации и така ще напомпа милиарди в икономиката. „Подобна програма може да предстои в непосредствено бъдеще“, казва Джой Манимбо от  Western Union Business Solutions.

Редица експерти обаче са и леко скептични, защото след заседанието на Фед станахме свидетели и на неочаквано добри данни за икономиката. Все пак мнозинството експерти са на мнение, че данните няма да спрат централната банка от разхлабване на паричната политика. На подобно мнение са очевидно и капиталовите пазари, които ограничиха загубите след публикуването на документа.

Следващото заседание на комисията ще се състои на 12-и и 13-и септември.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още