fallback

Превишението на депозитите над кредитите в САЩ е на рекордно ниво

Средствата се насочват към вложения в щатски ДЦК, които посрещат най-голямата разпродажба на държавни облигации от 2010 г.

10:58 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Превишението на депозитите над отпуснатите заеми в американската банкова система се увеличава с най-бързия темп за последните две години, осигурявайки нови средства на кредиторите за вложения в щатски ДЦК, които да посрещнат най-голямата разпродажба на държавни облигации от 2010 г., пише Bloomberg.

Данни на Федералния резерв показват, че за двата месеца до 31 юли депозитите са се увеличили с 3,3% до 8,88 трлн. долара, докато заемите са се повишили с 0,7% до 7,11 трлн. Разликата от 1,77 трлн. е нараснала с 15% за последната година.

От началото на годината банките са закупили ДЦК и дългове на правителствени агенции за 136 млрд. долара – над два пъти повече, отколкото за цялата 2011 г. Вложенията им в такива книжа достигат 1,84 трлн. долара.

Изправени пред забавяща се икономика, безработица от над 8% вече повече от три години и регулации, които ги принуждават да държат повече висококачестени активи, банките са свили кредитирането си под предкризисните нива.

Покупките на държавни облигации от банките обясняват защо доходността по 10-годишните книжа например е около половината на прогнозираните от икономисти преди година 3,5%.

„Банковите депозити продължават да набъбват, като от своя страна те „купуват“ ДЦК, след като икономиката губи скорост, инфлацията спада, а Европа продължава да ни тревожи насред политическата несигурност“, коментира Майкъл Мата, портфолио мениджър на ING Investment Management Americas в Атланта.

„Няма причина лихвите да се покачат по-значително в обозримо бъдеще“, посочва той.

Въпреки че към 8 август разликата между депозити и кредити леко се свива до 1,75 трлн. долара (8,87 трлн. депозити – 7,12 трлн. заеми), тя е 17 пъти повече от средните 100 млрд. през десетилетието преди кредитните пазари да пресъхнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още