fallback

Goldman Sachs: Бягайте от борсата в САЩ преди пазарът да се срути

Едва ли преди края на годината ще бъдат взети мерки срещу проблемите с бюджета на САЩ, смятат анализаторите на банката

20:49 | 20.08.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В тона на последното писмо на шефа на звеното за инвестиции на борсата в САЩ в Goldman Sachs се усеща тон на отчаяние. С него Дейвид Костин предупреждава клиентите на банката да изтеглят парите си от американския пазар преди борсата да „падне от фискалната скала”, пише CNBC.

Под „фискална скала” се има предви изтичането на някои данъчни отстъпки върху заплатите, капиталовите печалби и дивидентите. Изразът се използва и за задължителното спиране на разходи, което последва от достигането на тавана на дълга миналото лято.

В писмото на Костин се посочва, че в края на годината широкият индекс S&P 500 ще бъде на ниво около 1 250 пункта – или с близо 12 под настоящата си стойност.

Повод за такава прогноза дават очакванията, че в Конгреса на САЩ няма да се стигне до мерки за свиване на огромните разходи в бюджта преди предстоящите избори, а може би дори преди края на годината.

„Политическата реалност и прецедентът от миналата година предполагат, че потенциалът да не се стигне до споразумение за противодействие на нарастващата задлъжнялост в Конгреса е по-голям, отколкото вярват повечето инвеститори”, заявява Костин.

„Миналата година срокът за вдигане на тавана на дълга се знаеше с месеци предварително. Въпреки това Конгресът не достигна сделка, която да задоволи всички. Инвеститорите се разочароваха и S&P 500 потъна с 11% за десет търговски сесии”, припомня той.

Най-лошият сценарий тази година е Конгресът да не направи абсолютно нищо след изборите – дори да не започне дискусия и някакви мерки с кратко удължаване на данъчните отстъпки и плановете за разходи. При такъв сценарий икономиката ще се свие през 2013 година, смятат икономистите на Goldman.

Това, което е по-вероятно, е удължаване на някои от по-значимите данъчни отстъпки и въвеждане на мерки за икономии. Такъв подход все още би бил провал от гледна точка взимане на цялостни мерки преди края на годината.

Така ще се стигне до задълбочаване на несигурността, което пък ще се отрази на икономиката и пазарите по значителен начин, смятат от Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още