fallback

Американските индекси приключиха сесията без ясна посока

Виждаме признаци на оздравителен процес, но това не се случва толкова бързо, колкото искат хората, коментира анализатор

23:56 | 15.08.12 г.

Основните американски индекси не успяха да сформират обща тенденция в днешната сесия, до голяма степен благодарение и на смесените чувства, породени от публикуваните макроикономически данни и отчети на компании, съобщи CNBC.

Dow Jones се понижи с минималните 0,06% до 13 164,78 пункта, воден от акциите на Merck, които загубиха 0,8% от стойността си до 44,06 долра, докато тези на Cisco, поскъпнали с 1,05% до 17,35 долара, водеха печелившите в индекса.

Standard & Poor's 500 напредна с 0,1% до 1 405,53 пункта, като подиндексът на компаниите за производство на луксозни стоки се повиши най-много, докато този на компаниите за комунални услуги отстъпи в най-голяма степен от вчерашната си позиция. Nasdaq Composite спечели 0,5% до 3 030,93 пункта.

Търгуваните обеми бяха изключително ниски заради сезонния фактор и малкото новини от Европа.

„Икономическите данни през последните 2 седмици бяха по-добри и доведоха до приказки, че вливането на ликвидност не е необходимо“, заяви Джеф Кливлънд, старши икономист в Payden & Rygel. „В момента пазарът е като раздразнено дете, тъй като иска допълнително вливане на ликвидност“, добави той.

Потребителската инфлация регистрира липса на отклонение през юли на месечна база, сочат данни на американското министерство на труда. Очакванията на икономистите бяха за ускоряване на инфлацията с 0,2%.

Индексът за производството в щата Ню Йорк неочаквано се сви през август до -5,85 пункта от 7,39 пункта, като това е първо понижение от октомври 2011 г. Предварителните прогнози бяха за понижение до 6,5 пункта.

Доверието на американските строители е нараснало до най-високото си ниво от над 5 години, достигайки 37 пункта през август, стана ясно от съобщение на американската Национална асоциация на строителите на жилища.

Индустриалното производство в САЩ през юли се е разширило с 0,6% на месечна база, съобщиха от американския Федерален резерв. Динамиката съвпадна с очакванията на анализаторите, но данните за юни бяха коригирани до ръст от 0,1%, след като първоначалната оценка бе за разширяване с 0,4%.

„Виждаме признаци на оздравителен процес, но това не става толкова бързо, колкото искат хората“, посочи Кливлънд. Той отбеляза, че ще очаква стенограмата от последното заседание на Комисията за свободния пазар към американския Федерален резерв, за да прецени какъв тип допълнително разхлабване би предприела централната банка.

В края на днешната сесия стана ясно, че от службата на главния прокурор на щата Ню Йорк са изпратили призовки до 7 банки във връзка с разследването за манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR.

Акциите на JPMorgan, която е сред тях, понижиха стойността си с минималните 0,08% до 37,07 долара, докато тези на Barclays поевтиняха с 0,5% до 11,47 долара.

Пазарната капитализация на Apple намаля с 0,1% до 630,83 долара за акция, след като конкурентите ѝ от Samsung Electronics представиха новия си таблет Galaxy Note 10.1, чиито продажби в САЩ започват утре.

Акциите на Abercrombie & Fitch Co. поскъпнаха с 9% до 35,23 долара, след като компанията обяви, че разширява програмата си за обратното им изкупуване с 10 млн. броя.

Пазарната капитализация на Citi Trends се сви с 15% до 12,53 долара, след като веригата магазини за облекло обяви по-слаби от очакваните резултати за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още