fallback

Бил Грос: Инвеститори, стойте далеч от Европа!

Основната цел на европейските лидери е да сложат ръка върху парите на частния сектор, твърди главният изпълнителен директор на Pimco

13:27 | 07.08.12 г. 17

Не влагайте парите си в Европа, защото тя няма да излезе скоро от дълговата си криза – това е последното послание на Бил Грос, основател и главен съизпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pimco, към инвеститорите, съобщи CNBC, като се позова на негова статия в британския вестник Financial Times.

Според Грос основната цел на европейските лидери е да сложат ръка върху парите на частния сектор, защото знаят, че ще имат нужда от тях за финансирането на европейската икономика.

Настоящата програма за публичните разходи не е устойчива и усилията за справяне с дълговата криза бяха – и ще останат – безполезни, убеден е той.

Политиците в Европа сега са изправени пред безпрецедентно разширяване на спредовете по риска и понижения от международните рейтингови агенции, които „почти гарантират, че болните държави никога няма да бъдат изписани от интензивното отделение“, посочи мениджърът.

Той предупреди инвеститорите да не участват със своите пари. „Инвеститорите биват разсейвани със стотиците милиарди евро в политически чекове за отделните държави – обещания, дадени заради заглавията във вестниците - но забравят, че именно техните трилиони са реалната цел“, пише Грос.

"Дори господин Оланд в левичарска Франция признава, че частният сектор е решаващ за бъдещия ръст в Европейския съюз. Той знае, че без неговото сътрудничество едностранното финансиране чрез контролираните от държавата банки и централните банки неизбежно ще доведе до по-високи съотношения на дълг към брутен вътрешен продукт и до потъване в порочния цикъл на рецесията“, подчертава той, визирайки френския президент Франсоа Оланд.

„Внимание, инвеститори: приятели, стойте настрана!“, категоричен е мениджърът.

Кризата в Испания и Италия изглежда едва ли ще бъде разрешена скоро и съсредоточаването на инвеститорите върху доходността от 7% по държавните облигации на двете страни може би пропуска същественият момент, твърди той.

Европа може би не е в състояние да понижи доходността до 4%, а дори да успее, това няма да бъде достатъчно за измъкването на Испания и Италия от финансовите проблеми, категоричен е Грос. „Лихвени проценти около и над нивото на ръста на номиналния БВП на всяка страна неизбежно ще увеличат дълга ѝ като процент към БВП, дори бюджетът ѝ да постига основен баланс“, обяснява той.

„При настоящите нива на доходност и ръст, както и при настоящите дефицити, спредът може постепенно да добавя по 2-3 процентни пункта към съотношението на дълга към БВП на Испания и Италия всяка година“, изтъква мениджърът. Ако ръстът на БВП остава близо до нулата, двете страни ще продължат да затъват в дългове, дори ако трябва да заемат средства от пазарите при лихва от 4%, добавя той.

А без участието на частния сектор всички усилия на Европейския инструмент за финансова стабилност и най-накрая и на Европейския механизъм за стабилност – временният и постоянният спасителни фондове за еврозоната – ще останал напразни, убеден е Грос.

Той посочи, че европейските политици са загубили доверие сред инвеститорите с незрелите си политики, а пониженията от страна на рейтинговите агенции принуждават разполагащите със свободни средства да търсят сигурна възвращаемост където и да било.

„И след като политиците най-накрая оцениха крехкостта на скалъпени фискални и монетарни системи, няма път напред, но няма и връщане назад“, категоричен е мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още