fallback

Песимизмът завладя американските борси в началото на сесията*

Всички централни банки не правят нищо освен да обещават мащабни действия от следващия месец, коментира анализатор

18:55 | 02.08.12 г.

Основните американски индекси регистрират понижения в началото на днешната сесия заради разочарованието, че Европейската централна банка не предприе незабавни действия за стабилизиране на положението в еврозоната и след обявяването на данните за заводските поръчки в САЩ през юни, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 0,9% до 12 893,34 пункта, воден от акциите на DuPont, които понижават стойността си с 1,4% до 49,24 долара, докато тези на Hewlett-Packard, поскъпващи с 1,3% до 1 367,10 пункта, го тласкат нагоре.

Индексът Standard & Poor's 500 изтрива 0,6% до 1 367,10 пункта, като най-зле се представят акциите на компаниите от секторите на енергетиката и здравеопазването, докато тези на производителите на луксозни стоки печелят територии. Nasdaq Composite губи минималните 0,02% до 2 919,77 пункта.

На днешното си заседание управителният съвет на Европейската централна банка остави основната лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0,75% и ще изчака, за да види дали инфлацията и икономиката ще продължат да се забавят, преди да предприеме допълнително понижение на разходите по заемния капитал.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че тя може да предприеме операции на свободния пазар в рамките на мандата си, за да помогне за понижаване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната и че финансовата институция ще разработи планове за подобни мерки през следващите седмици.

Това обаче се оказа недостатъчно за пазара, който очакваше да му бъде представена формата, под която Драги ще изпълни обещанието си от миналата седмица да направи „всичко, което се налага“ за спасяване на еврото.

„Това бе голямо разочарование за пазара, защото не е незабавно действие“, заяви Марк Чандлър, главен валутен стратег в Brown Brothers Harriman. „Всички централни банки не правят нищо освен да обещават мащабни действия от следващия месец. Това е голям обрат за еврото“, констатира той.

Английската централна банка също остави монетарната си политика без промяна въпреки признаците за нарастваща слабост в икономиката. Основната лихва остава на ниво от 0,5%, а програмата за изкупуване на държавни облигации – в размер на 375 млрд. паунда.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ са нараснали през миналата седмица до сезонно изгладените 365 000, съобщиха от американското министерство на труда. За предходната седмица молбите бяха коригирани в посока към повишение до 357 000 при първоначално обявени 353 000. Очакванията на анализаторите обаче бяха за още по-голям ръст – до 370 000.

Работодателите са обявили 36 855 планирани съкращения през юли, което е с 1,9% под броя за юни, сочат данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas.

Заводските поръчки през юни пък са намалели с 0,5% на месечна база при очаквания за ръст от 0,5%.

Акциите на Knight Capital Group се сриват с 49,6% до 3,50 долара, след като компанията обяви, че ще предвиди загуба преди данъци от приблизително 440 млн. долара заради софтуерен проблем, предизвикал волатилна търговия на акциите на над 140 компании в началото на вчерашната сесия, след като са били изпратени поредица от грешни поръчки, които обаче не са се отразили на клиентите ѝ.

Пазарната капитализация на Macy's нараства с 3,6% до 36,31 долара за акция, след като резултатите на компанията за второто тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите, но тази на Abercrombie & Fitch се свива с 14,8% до 29,00 долара за акция, след като веригата магазини предупреди, че тримесечната ѝ печалба ще достигне едва до половината от предварителните прогнози на анализаторите заради спад с двуцифрен процент на продажбите в разработените магазини.

Акциите на General Motors поевтиняват с 0,7% до 19,53 долара, след като тримесечната печалба на компанията надхвърли предварителните прогнози, но приходите ѝ останаха под очакванията.

Пазарната капитализация на MetLife се разширява с 6,5% до 32,42 долара за акция, след като печалбата на застрахователната компания надхвърли прогнозите на анализаторите.

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още