fallback

САЩ увеличават натиска върху еврозоната за действия срещу кризата

Нужно е понижаване на лихвите в държавите, които се реформират, заяви американският финансов министър Тимъти Гайтнър

13:10 | 01.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

САЩ увеличиха натиска върху лидерите на страните-членки на еврозоната да предприемат решителни действия за преодоляване на дълговата криза в региона, особено чрез понижаване на разходите за заемане на средства на проблемните държави от капиталовите пазари, съобщи Ройтерс.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че еврозоната трябва да предприеме действия, включващи „понижаване на лихвите в държавите, които се реформират и гарантират, че банковите им системи могат да осигурят кредитите, необходими на техните икономики“.

Гайтнър заяви това в интервю за Bloomberg, след като в понеделник се срещна с германския министър на финансите Волфганг Шойбле и с президента на Европейската централна банка Марио Драги. Той посочи, че Шойбле и Драги са го запознали с плановете, които реализират в опит за преодоляване на кризата, но предупреди да не се очакват незабавни действия.

„Онова, което знаем от казаното от Европа, е, че те са ангажирани да направят всичко необходимо за запазване на цялостта на Европейския съюз“, каза той. „Напълно съм убеден, че те имат намерение да го направят“, добави министърът.

По думите му последната финансова криза е показала, че колкото повече се отлага захващането с проблемите, толкова по-скъпо струва разрешаването им. „Мисля, че те разбират това. Затова те дадоха знак, че са готови да продължат да действат. Това обаче отново ще отнеме време“, подчерта Гайтнър.

Пазарните очаквания за сериозно действие от страна на ЕЦБ през тази седмица избледняха след повишаването им през миналата на фона на коментарите на Драги, че ЕЦБ ще направи всичко възможно за запазване на еврото, предизвикали спекулации за по-радикални мерки от страна на Управителния съвет на ЕЦБ на утрешното му заседание. Акциите на европейските компании поевтиняват, а понижаването на доходността по испанските и италианските облигации постепенно се забавя.

Италия и Испания рискуват да загубят достъп до кредитните пазари, тъй като премията за риск, изисквана от инвеститорите, за да закупят облигации на двете страни вместо сигурните германски облигации, достигна нива, нецелесъобразни в дългосрочен план.

Италианският премиер Марио Монти, който обикаля Европа, за да окаже натиск за действия за понижаване на разходите на страната за заемане на средства от пазарите, заяви, че Италия няма нужда от програма за подпомагане, но че в бъдеще може да има необходимост от „почивка за поемане на въздух“ от високата доходност.

„Основната идея е, че Италия изглежда не се нуждае от специална помощ сега, не и за спасяване на икономиката си“, цитира Монти финландският ежедневник Helsingin Sanomat. Италианският премиер е разочарован, че реформите, провеждани от неговото правителство, не се отразяват върху доходността по облигациите.

Според банкови източници на Ройтерс евентуална интервенция може да бъде осъществена най-малко след 5 седмици, тъй като коментарите на Драги не са били съгласувани с УС на ЕЦБ.

Източниците твърдят, че ЕЦБ може да възобнови замразената си програма за изкупуване на държавни облигации заедно със спасителните фондове за еврозоната, но Испания първо трябва официално да помоли за това, което до момента страната отказва да направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още