fallback

Wall Street изчаква заседанието на Фед и срещата на ЕЦБ

Инвеститорите ще търсят сигнали относно допълнителни мерки за стимулиране на икономиките

23:38 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха с умерени понижения сесията във вторник, като инвеститорите остават в изчаквателна позиция преди заседанието на Фед в сряда и срещата на ЕЦБ в четвъртък, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) спадна с 0,5% до 13 009 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,4% до 1 379 пункта, а техологично ориентираният NASDAQ отстъпи с 0,2% до ниво от 2 940 пункта.

Dow Jones приключи с повишение от 1,1% юли, макар че броят на негативните сесии през месеца бе по-голям от този на позитивните.

Pfizer (+1,4%) поведе Dow, след като компанията оповести печалба от 54 цента на акция и приходи от 15,1 млрд. долара през второто тримесечие, а Home Depot (-2%) бе на другия полюс. Въпреки повечето добри икономически новини, инвеститорите избягваха сериозни действия преди срещите на централните банки. „След силния подем миналата седмица пазарите са затаили дъх”, посочва Райън Детрик от Schaeffer's Investment Research.

Пазарните участници ще дебнат за сигнали за допълнителни мерки за стимулиране на икономиките, като се надяват, че ЕЦБ ще започне изкупуване на италиански и испански ДЦК.

”Не очакваме нищо драматично от Федералния резерв, но да не забравяме, че през юни Фед обяви удължаване на Операция Туист. Централната банка ще предприеме нещо относно вливането на ликвидност, но няма да е сега”, коментира Тони Кресченци от Pimco.

Германскaта управляваща коалиция изрази възражения относно даването на пълен банков лиценз на европейския спасителен фонд (ESM - European Stability Mechanism). Говори се  и че обещанието на ЕЦБ да спаси еврото среща съпротивата на Bundesbank. През миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги увеличи надеждите за действия от страна на финансовата институция с изявлението, че тя ще направи всичко възможно в рамките на своя мандат за запазване на еврото

Икономическите новини от деня показаха, че разполагаемия доход на американците през юни е нараснал с 0,5% след ръст от 0,3% през май, а потребителското търсене е останало без промяна през месеца. Очакванията на анализаторите бяха за повишаване на личните доходи с 0,2% и за ръст на потребителските разходи с 0,1%. Цените на еднофамилните жилища в 20 големи американски града са нараснали с 0,9% през май на годишна база след сезонно изглаждане, сочи индексът на S&P/Case-Shiller, докато предварителните прогнози бяха за ръст от 0,5%. Без сезонната корекция ръстът достига 2,2%. Индексът на бизнес активността в американския Среден Запад е нараснал до 53,7 пункта през юли при 52,9 пункта през юни, съобщиха от подразделението на американския Федерален резерв в Чикаго. Очакванията на анализаторите бяха за забавяне на ръста до 52,5 пункта. Потребителското доверие през юли е скочило до 65,9 пункта от коригираните в посока на повишение 62,7 пункта през юни при първоначално обявени 62,0 пункта, докато предварителните прогнози бяха за свиване до 61,5 пункта. Акциите на Apple (+2,6%) преминаха границата от 600 долара за брой след доклад на анализаторската компания Sanford Bernstein, сочещ, че технологичният гигант може би обмисля сплит, който ще позволи включването на акцията в индекса Dow Jones.

Книжата на Facebook (-6,2%) достигнаха ново дъно, след като инвеститорите продължават да наказват акцията заради слабия отчет на компанията от миналата седмица. Американският лек петрол поевтиня с 2,6% до 87,45 долара за барел, а петролът тип Брент се понижи с 0,5% до ниво от 104,20 долара.

Златото спадна с 0,6% до 1 611 долара за трой унция, а среброто се понижи с 0,4% до 27,92 долара.

Еврото поскъпна с 0,3% до 1,23 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК отстъпи с 0,03 процентни пункта до 1,47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още