fallback

Wall Street приключи волатилната седмица с ръстове в петък

Акциите на Facebook се сринаха с 12% след слабия отчет на социалната мрежа за второто тримесечие

23:45 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха една волатилна седмица със сериозни ръстове в петъчната търговия, като Dow Jones премина границата от 13 000 пункта за първи път от началото на май, на фона на оптимизъм, че Федералният резерв и ЕЦБ може да предприемат допълните стимули за подкрепа на глобалната икономика, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 1,5% до 13 079 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 1,9% до 1 386 пункта, а техологично ориентираният NASDAQ скочи с 2,2% до ниво от 2 958 пункта.

Акциите поеха нагоре в средата на сесията след информациите, че ръководителите на ЕЦБ и Bundesbank може би обсъждат нови мерки за разрешаване на продължаващата европейска дългова криза.

Вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката няма да допусне крах на еврото, но по този начин според анализатори той се е вкарал в капана на обещанията Днес германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд потвърдиха намерението си да направят всичко за запазване на еврозоната, призовавайки и останалите страни от валутния съюз да сторят същото. Икономическите новини от деня показаха, че потребителското доверие през юли е малко по-добро от очакваното, но въпреки това е на най-ниското си ниво от началото на годината.

Днес бе обявено, че икономическият ръст на САЩ се е забавил до 1,5% през второто тримесечие, като по-ниските разходи на потребителите и бизнеса са натежали върху представянето на американската икономика.

”Не виждаме голям прогрес в заетостта, но не виждаме и влошаване”, коментира Натали Траноу, главен инвестиционен директор на Calvert Investments. „Няма непременно голямо напрежение върху Фед да действа, както и няма значително такова в макросредата. Ще са необходими по-лоши данни, за да предприеме централната банка нови мерки."

Акциите на Facebook се сринаха с 12%, след като отчетът за второто тримесечие на социалната мрежа показа спад в ръста на приходите. Компанията не представи прогнози, оставяйки инвеститорите да се притесняват за бъдещия растеж. Няколко брокерски компании понижиха очакванията си за цената на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още