fallback

Драги успокои и Wall Street*

Изказването на президента на ЕЦБ и положителните макроикономически данни изведоха индексите на зелена територия

18:31 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Wall Street започна търговията си в четвъртък с повишения. Освен неочаквано положителните конюнктурни данни преди всичко и изказване на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се погрижи за париране на недоверието на инвеститорите.

„В рамките на нашия мандат ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да защити еврото. А повярвайте ми, това ще бъде достатъчно“, заяви Драги по време на инвестиционна конференция в Лондон днес.

Изказването на президента на ЕЦБ предизвика временна еуфория на пазарите. Еврото се изстреля с близо 100 пипса до 1,2220 EUR/USD, а борсовите индекси на Стария континент поеха рязко нагоре.

В първите минути на търговията Dow Jones отчете ръст от 1,7% до 12 893 пункта, предаде Ройтерс. По-широкообхватният индекс S&P-500 се покачи с около 1,6 на сто до 1352 пункта. Индексът на технологичните компании Nasdaq отчете ръст от 1,6 на сто до 2900 пункта. За доброто настроение се погрижиха и положителните данни на иначе слабия пазар на труда. Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, се понижи през миналата седмица до близо 4-годишно дъно, давайки лъч на надежда на изстрадалия пазар на труда в страната. Спадът е с 35 000 молби до сезонно изгладените 353 000 и е много по-рязък от очаквания от анализаторите. Смесени сигнали пристигнаха от американската индустрия. През юни тя е имала с 1,6% повече поръчки за дълготрайни стоки, като машини и превозни средства – четири пъти над очакванията. Ситуацията обаче се помрачава от това, че силният ръст е за сметка на силното търсене на самолети. Без транспортния сектор поръчките биха отчели спад от 1,1% и това би бил най-големият спад от януари насам. Днес инвеститорите заобикаляха отдалече акциите на Facebook. Най-голямата в света социална мрежа ще представи след приключването на сесията своите финансови резуктати за първи път, откакто стана публична компания. Книжата на Facebook обаче се котират с почти 6% спад. Причината може би е и в производителя на интернет игри Zynga. След слабо тримесечие мениджмънтът на Zynga понижи драстично очакванията си за годината. Клиентите харчат по-малко пари, а инвеститорите не се тълпят пред компанията. Експерти от бранша се опасяват, че и данните на Facebook ще бъдат разочароващи. Акциите на големия американски химически концерн Dow Chemical загубиха 1%. Конкурентът на германския BASF отчете спад на печалбата през второто тримесечие от 34%. Dow Chemical обоснова срива със спадащо търсене в целия свят. Преди всичко в Европа обаче бизнесът ставал все по-труден заради дълговата криза. Търсени бяха акциите на нефтения гигант Exxon Mobil. Въпреки падащите цени на петрола лидерът на пазара отчете ръст на печалбата от 49% до 15,9 млрд. долара. Голяма част от нея е благодарение на продажбата на дял от японския бизнес на местната компания TonenGeneral за около 3,9 млрд. долара. Приходите на Exxon Mobil за второто тримесечие са били 127,4 млрд. долара, което прави марж на печалбата от около 12 на сто. Акциите на Exxon поскъпнаха с 0,2%.

*Актуално към 17,50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още