fallback

Американските индекси търсят посока в началото на сесията*

Продажбите на нови жилища в САЩ останаха под очакванията, разочароващите резултати на Apple натежаха върху представянето на технологичните компании

18:35 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси не успяват да сформират обща тенденция в началото на днешната сесия след по-слабите от очакваното продажби на нови жилища в САЩ и заради разочароващите тримесечни резултати на Apple Inc., натежали върху представянето на компаниите от технологичния сектор, съобщи CNBC.

Dow Jones се повишава с 0,2% до 12 638,40 пункта, воден от акциите на Caterpillar, поскъпващи с 2,4% до 83,42 долара, след като компанията надхвърли очакванията за тримесечна печалба на анализаторите и повиши годишната си прогноза, и тези на Boeing, прибавяща 1,85% към стойността си до 73,36 долара, след като тримесечната печалба на компанията остана над предварителните прогнози.

Индексът Standard & Poor's 500 се понижава с 0,4% до 1 332,63 пункта, като акциите на телекомуникационните компании печелят позиции, докато технологичните губят територии. Nasdaq Composite отстъпва с 0,7% до 2 843,00 пункта.

Продажбите на нови жилища са намалели с 8,4% през юни до сезонно изгладените 350 000 на приравнена на годишна основа база, сочат данни на американското министерство на търговията. Това е най-голямото процентно отстъпление за повече от година, а икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха продажбите да достигнат 370 000.

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър предупреди Конгреса на САЩ, че продължаващата криза на националните дългове в Европа и очертаващата се бюджетна криза в страната може да отслабят американската икономика. Гайтнър добави, че регулаторните органи трябва да наложат по-строг надзор върху финансовата система, за да помогнат за стабилизирането на икономиката.

Акциите на Apple Inc. понижават стойността си с 4,9% до 571,59 долара, след като продажбите на iPhone останаха много под очакванията на анализаторите, а прогнозата му за настоящото тримесечие разочарова.

Пазарната капитализация на PepsiCo нараства с 1,2% до 69,60 долара за акция, след като компанията публикува по-добри от очакваните тримесечни резултати благодарение на увеличените цени на продуктите и запази прогнозата си за годишна печалба, а тази на Intel се разширява с 1,1% до 25,27 долара за акция.

Акциите на ConocoPhillips обаче губят 2,5% от стойността си до 53,26 долара, след като компанията обяви свиване на печалбата заради по-ниските цени на енергоносителите и спада в добива.

Пазарната капитализация на Netflix се срива с 22,6% до 62,10 долара за акция, след като компанията публикува предпазлива прогноза за абонатите си и обяви, че експанзията на четвърти международен пазар през четвъртото тримесечие на годината ще доведе до загуба, макар че печалбата ѝ за второто тримесечие остана над предварителните прогнози. За последните 6 месеца акциите на компанията са понижили стойността си с над 50%.

Пазарната капитализация на Symantec обаче скочи с 12,1% до 14,77 долара за акция, след като производителят на софтуер неочаквано уволни главния си изпълнителен директор Енрике Салем, който бе силно критикуван от инвеститорите за разочароващите финансови резултати. Повишаването на цената на акциите стана факт въпреки тримесечната прогноза на компанията, останала под очакванията на анализаторите.

*Актуално към 17,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още