fallback

Джим О'Нийл: Еврозоната - такава, каквато я познаваме, има две години живот

Нужни са решителни действия, но едва ли ще се стигне до такива, смята шефът на Goldman Sachs Asset Management

15:10 | 25.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дълговата криза в еврозоната достигна критична точка и това дава на валутния блок ограничено количество време, за да се намери решение на проблемите. Такова е мнението на Джим О'Нийл, председател на борда на директорите на Goldman Sachs Asset Management, пише CNBC.

“Моето виждане е, че в настоящата си форма еврозоната може да оцелее максимум още две години, макар че на практика времето е далеч по-малко. Пазарите действат като пазари и скоростта, с която се повишава доходността по италианските и испанските облигации ме кара да се съмнявам дали ще излезем от лятото без някакви сериозни промени“, заявява О'Нийл.

Според него политиците се провалят в предприемането на решителни действия.

„Така, както е създаден, валутният съюз не работи. Или ще има някакъв вид европейски съединени щати, или не, но трябва нещо да се направи по въпроса“, коментира специалистът

Джим О'Нийл е категоричен, че постигнатите нива на доходност по италианските и испанските държавни облигации са прекомерно високи и не би могло да се продължава по същия начин.

„Всички 17 лидери на страните от еврозоната биха могли да се съберат и да решат емитирането на общи облигации на даден етап и това би дало началото на по-сериозно решение на проблемите“, смята той.

Специалистът обаче признава, че едва ли това ще се случи лесно и бързо и обяви очакване, че политиците ще се опитат отново да действат половинчато.

Мнението на Джим О'Нийл е, че в момента в цените на активите пазарите са калкулирали „почти пълна катастрофа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още