fallback

Печалбата на Ford с близо 60% срив

Отново виновна за влошените резултати е Европа, където се очаква 1 млрд. долара загуба за годината

14:57 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският автомобилостроител Ford отчете значителен спад на печалбата си през второто тримесечие на годината. От компанията посочват като основен виновник за това слабите резултати на пазарите извън Северна Америка и увеличените разходи за данъци, пише MarketWatch.

През второто тримесечие печалбата на Ford е била 1,04 млрд. долара, или 26 цента на акция. За сравнение, през съпоставимия период на миналата година положителният резултат бе 2,4 млрд. долара, или 59 цента на акция.

Оперативната печалба през второто тримесечие е била 40 цента на акция, след като година по-рано беше 49 цента на акция. Приходите на Ford пък са се свили с 6,2% - от 35,5 на 33,3 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 28 цента на акция при приходи от около 33 млрд. долара.

От компанията обясняват, че са постигнали „солидни“ резултати в Северна Америка, където е постигната печалба от 2 млрд. долара. В същото време обаче имало сериозни предизвикателства в Европа и Южна Америка.

В Европа преди данъци е отчетена загуба от 404 млн. долара, след като през предходното тримесечие отрицателният резултат бе 176 млн. долара. За цялата година компанията очаква 1 млрд. долара загуба.

Южна Америка пък е донесла печалба преди данъци от 5 млн. долара, след като преди година положителният резултат бе 267 млн. долара.

Преди официалният старт на борсовата сесия на Wall Street днес акциите на Ford поскъпват с 1,43 на сто до 9,19 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още