fallback

Шеф на HSBC подаде оставка заради обвиненията към банката за пране на наркопари

Разследване е установило, че банката има връзки с терористични организации, на които е дала достъп до американската финансова система

22:09 | 17.07.12 г.

Директорът на HSBC Holdings Дейвид Багли съобщи пред американския Сенат, че ще се оттегли заради обвиненията към банката, че е дала достъп на терористи, наркокартели и престъпници до финансовата система на САЩ, предаде Bloomberg.

Багли днес свидетелства пред подкомисия на Сената заедно с останалите директори на банката. Финансовата институция е разследвана за пране на пари на наркобарони, фирми, свързани с терористични организации, и скрити сделки, които са заобиколили наложените икономически санкции на Иран.

“Помислих добре за структурната трансформация на банката и смятам, че сега е подходящото време някой друг да поеме ръководството на групата”, коментира Багли.

"Проблемът е, че някои международни банки злоупотребяват с достъпа до САЩ", коментира сенатор Карл Левин, демократ от щата Мичиган, който оглавява подкомисията, разследваща HSBC.

Сенатор Томас Кобърн от щата Оклахома допълни, че подобни проблеми има и при други големи банки.

Разследването е установило, че финансовата институция е пренебрегнала връзките на нейни клиенти с банки, свързвани с терористични организации, включително саудитската Al Rajhi Bank, посочва се в доклада на разследващите.

Заключението на разследващите е, че американското звено на банката "предлага възможност за терористите да получат достъп до американската финансова система".

"HSBC има правно задължение да предприема разумни стъпки, за да гарантира, че не се занимава с банки, които могат да имат връзки или да улеснят финансирането на тероризма", пише още в доклада.

Още през 2005 г. HSBC е свързана с Иран, Либия, Судан и Сирия, като американското финансово министерство дори налага глоба на банката заради трансфер в полза на талибаните, осъществен през 2000 г.

През август 2010 г. пък излезе информация, че наркодилъри, които стоят зад редица офшорни компании, са си открили сметки в банката.

Ръководството на HSBC обеща да предприеме промени в отговор на констатациите от доклада. "Признаваме, че са налице някои важни области на неуспех”, коментира Дейвид Багли пред сенаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още