fallback

Бъфет: Общинските фалити в САЩ ще продължават

След като се видя, че това не е чак толкова страшно, затруднените финансово местни управи ще прибягват все по-често до този процес, смята инвеститорът

10:54 | 14.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководителят на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет заяви, че фалитите на общини в САЩ ще продължават понеже това вече не изглежда толкова дискредитиращо, след като наскоро трети град в Калифорния избра да потърси защита от кредиторите си, съобщава Wall Street Journal.

Големи и малки градове в САЩ бяха затруднени с плащането на заплати и пенсии, тъй като най-дългата рецесия от 30-те засегна данъчните им приходи. 

„След като веднъж хората видят, че градовете продължават да функционират след обявяването на фалит, то става по-лесно следващия път, когато имат проблем с пенсиите или нещо друго, да прибегнат до банкрут”, казва Бъфет.

Той обаче не споделя мнението, че страната е изправена пред фалити за стотици милиарди долари, изразено още през 2010 г. от банковия анализатор Меридит Уитни.

”Не мисля, че сме пред пропаст. Местните управи ще използват заплахата от фалит, за да опитат предоговаряне, особено на пенсионните задължения към своите слуижтели.”

През 2010 г. легендарният инвеститор бе предсказал „ужасен проблем” с общинските облигации в идните години пред Комисията за разследване на финансовата криза.

Компанията на Бъфет притежава общински облигации за около 3 млрд. долара към края на март, или близо 9% от портфейла й от инструменти с фиксиран доход. В края на 2010 г. сумата бе 3,6 млрд. Berkshire също така е имала инвестици за 16 млрд. в деривати, базирани на тези облигации, към края на първото тримесечие. От началото на годината 42 общински емитенти са обявили фалит за първи път, спрямо съответно 68 и 83 за същите периоди на 2011 и 2010 г. „Все още е твърде рано да се каже, че процесът на фалит не дамгосва емитентите”, посочва Джон Халъси, ръководител анализи на такива инструменти в Bank of America Merrill Lynch. „Общинските фалити изобщо не са лесни, това са болезнени процеси.” Необлагаемиете общински облигации продължават да привличат инвеститорите, които вложиха 653 млн. долара в тях през седмицата до 11 юли – най-голямата сума от средата на май насам. Доходността по базовите 10-годишни книжа достигна 1,77% в петък – също най-ниското ниво оттогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още