fallback

Загубата на JPMorgan от неуспешните хеджиращи операции достигна 4,4 млрд. долара

Въпреки това най-голямата американска банка отчете нетна печалба от близо 5 млрд. долара през второто тримесечие

17:35 | 13.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Загубите от неуспешната стратегия за хеджиране, извършена от инвестицонното поделение в Лондон, са достигнали 4,4 млрд., съобщи най-голямата американска банка JPMorgan Chase & Co., цитирана от Bloomberg. Сумата е доста над очакваното от анализаторите и е основна причина за спада на печалбата на банката през второто тримесечие. 

Въпреки тази грешка банката отчита нетна печалба от 4,96 млрд. долара за тримесечието, като се понижава с 9% до 1,21 долара на акция, спрямо 5,43 млрд. долара и 1,27 долара на акция за същия период година по-рано. 

Но това не е всичко - базираната в Ню Йорк банка заяви, че ще бъде преизчислена и печалбата й за първото тримесечие, като бъде намалена с 459 млн. долара. Контролните механизми обаче междувременно били затегнати, а рисковете – редуцирани.

"Проблемът с репутацията се влошава", казва за Bloomberg Пол Милър, бивш проверяващ от Федералния резерв и анализатор в FBR Capital Markets.

След като през последните седмици банката се опитва да излезе от някои от позициите си, стана ясно, че загубите са нараснали лавинообразно, обявиха настоящи и бивши брокери и изпълнителни директори на финансовата институция, които обаче желаят да останат анонимни заради продължаващите разследвания.

Въпреки всичко банката излиза от губещите си позиции по-бързо, отколкото мнозина очакваха, но въпросът е на каква цена. Първоначално JPMorgan заяви, че се надява да изчисти хеджиращите позиции в деривативни инструменти в началото на следващата година, но след като към този момент вече над половината са затворени, то изглежда напълно възможно всичко да приключи още тази година.

Час след начлото на борсовата търговия в Ню Йорк акциите на JPMorgan се повишават с 3,5%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още