fallback

Bayer плаща милионна глоба заради „аспириновия спор“ в САЩ

Компанията е съгласна на извънсъдебно споразумение на стойност 15 млн. долара

16:51 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Офис на Bayer в Берлин. Снимка: Bayer 

Германският химически и фармацевтичен гигант Bayer планира да се справи с продължаващия вече четири години в САЩ правен спор за лекарството си аспирин чрез плащане на 15 млн. долара (12,3 млн. евро). 

Потребителите в САЩ се оплакаха, че Bayer е обогатил своето добре познато обезболяващо средство с допълнителни вещества и го е продавал под ново име, без да иска за това одобрение от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA). По-късно бе заведен и групов иск срещу германската компания, като по този начин бе дадено началото на т. нар. „аспиринов спор“.

Днес стана ясно, че съдия в Ню Йорк е дал първоначално одобрение на извънсъдебното споразумение между Bayer и ищците. Пред dpa говорителка на компанията е потвърдила договорката, без да издава подробности. Окончателното одобрение на съда предстои да бъде дадено по-късно.

Процесът датира от 2008 г. Тогава Bayer добавя към свободно продавания си аспирин растително вещество (фитостерол) и го обогатява с калций, след което го пуска в търговската мрежа на САЩ под името „Bayer Aspirin with Heart Advantage“ и „Bayer Women's Low Dose Aspirin + Calcium". FDA обаче смята, че това са нови лекарства, които трябва да получат разрешение за пускане, и предприе действия срещу Bayer. Малко след това бе внесен и съдебният иск.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още