fallback

Данните за пазара на труда потопиха американските индекси*

Икономическото възстановяване определено заседна в подвижни пясъци, коментира анализатор

18:56 | 06.07.12 г.

Основните американски индекси удължиха спада от края на вчерашната сесия, губейки по над 1% в началото на днешната, след като данните за новите работни места в САЩ извън земеделския сектор през юни останаха под очакванията на анализаторите, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 1,2% до 12 740,27 пункта, воден от акциите на Caterpillar, които понижават стойността си с 3% до 84,18 долара, и тези на Hewlett-Packard, които поевтиняха с 3,25% до 19,62 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 изтрива 1,1% до 1 352,51 пункта, като и 10-те му подсектора са дълбоко в червената територия начело с индустриалните и технологичните компании. Nasdaq Composite губи 1,4% до 2 935,18 пункта.

Новите работни места в САЩ извън земеделския сектор  през юни са нараснали със само 80 хил., сочат данни на американското министерство на труда, докато очакванията бяха за ръст от 97 хил. новооткрити работни места. Нивото на безработицата в страната остана без промяна – 8,2%.

„Икономическото възстановяване определено заседна в подвижни пясъци, докато създаването на работни места остава анемично, а планираните съкращения бележат ръст“, коментира Тод Шьонбъргър, управляващ директор в  The BlackBay group. „Очаква се втората половина на 2012 г. да бъде много трудна за американците, тъй като притесненията за заетостта нарастват и балансите на домакинствата продължават да се влошават“, добави той.

Второто тримесечие на 2012 г. се очертава като най-слабото от 2 години по отношение на ръста на заетостта, което подхранва оптимизма, че американският Федерален резерв ще предприеме допълнително монетарно разхлабване.

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази опасения за забавянето на развитите и големите развиващи се икономики, след като вчера президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че икономиката на еврозоната ще се възстановява само постепенно.

Акциите на Seagate Technology понижават стойността си с 1,8% до 24,63 долара, след като компанията обяви, че очаква да не се вмести в предварително прогнозираните резултати за четвъртото тримесечие на финансовата си година, приключило на 30 юни.

Пазарната капитализация на Informatica се срина с 28,7% до 30,91 долара, след като компанията обяви разочароваща прогноза за годишни резултати заради проблемите в Европа.

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още