fallback

Какво ще влияе на пазарите до края на годината?

Ефектът от кризата в Европа върху щатските индекси ще бъде по-малък от очаквания и всъщност на практика ще е пренебрежим, коментира анализатор

15:30 | 02.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Не може да правим прогнози, ако не сме наясно как да се ориентираме в потока от новини и сценарии, който ни връхлита всеки ден, пише Yahoo Finance. Джеф Клейнтоп, главен пазарен стратег на LPL Financial предлага пътна карта на събитията, които според него ще имат най-сериозен пазарен ефект до края на годината.

Сезонът на отчетите за второто тримесечие

Първият от сините чипове на Dow Jones - алуминиевият гигант Alcoa - се очаква да публикува своя отчет след края на борсовата сесия в понеделник на 9 юли. Така неофициално сезонът на отчетите ще бъде открит.

„Много хора си мислят, че S&P 500 отразява брутния вътрешен продукт (БВП) и ако растежът се забавя, то и печалбите на компаниите също се забавят“, казва Клейнтоп.

Всъщност степента на икономическото забавяне в някои случаи може да се отрази положително на печалбите. Клейнтоп вярва, че стагнацията на трудовия пазар ще доведе до по-високи приходи, тъй като цената за наемане и обучение на нови служители е висока.

Той изтъква, че ефектът от кризата в Европа ще бъде по-малък от очаквания и всъщност на практика ще е „пренебрежим.“

Президентските избори в САЩ през ноември

Изборите за нови сенатори всъщност са по-важни от президентските, коментира Клейнтоп. „Сенатът на практика има по-голямо влияние върху това, което ще се случи, отколкото който и да е друг“, изтъква той.

В две трети от случаите сенатори-демократи ще трябва да се борят за нов мандат. За републиканците е необходимо да спечелият едва 3 от тези битки, за да получат контрол над Сената – перспектива, която ще има „сериозни последствия“ за редица сектори.

Ако стане ясно, че републиканците са на път да спечелят мнозинство в Сената, трейдърите ще преразгледат позициите си в съответствие с това.

На ръба на фискалната пропаст

В края на годината изтичат редица данъчни облекчения от ерата на Буш. Според Клейнтоп тези облекчения възлизат на почти 3,5% от БВП на САЩ.

Ако републиканците спечелят мнозинство в Конгреса, Клейнтоп вярва, че те „ще се опита да отложат вземането на окончателно решение с 3 до 6 месеца, за да имат възможност да омекотят евентуалните негативни последствия“.

Ако трябва да бъдем честни, демократите ще постъпят по същия начин. Така правят всички американци, допълва той.

Клейнтоп е оптимист за разрешаването на този проблем. Той обаче не очаква до края на годината акциите да се представят блестящо. В края на годината той вижда S&P500 на нива от около 1375 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още