fallback

Решенията от срещата на ЕС напомпаха и американските индекси*

Нивото на очакванията за срещата на лидерите на ЕС бе толкова ниско, че при всички положения щеше да има рали, коментира анализатор

18:25 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси регистрират рязък ръст в началото на днешната сесия, след като изненадващото споразумение на лидерите на страните-членки на ЕС за подпомагане на проблемните банки в еврозоната неутрализира разочароващите данни за потребителското доверие в САЩ, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 1,7% до 12 818,67 пункта, воден от акциите на Bank of America, които повишават стойността си с 4,3% до 8,07 долара, и тези на Hewlett-Packard, поскъпващи с 2,4% до 19,83 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 прибавя 1,9% до 1 354,71 пункта, като и 10-те му подсектора са дълбоко в положителната територия начело с индустриалните и финансовите компании. Nasdaq Composite печели 2,2% до 2 912,65 пункта.

На срещата си в Брюксел лидерите на страните-членки на ЕС се споразумяха, че спасителните фондове за еврозоната могат да бъдат използвани за стабилизиране на пазарите на облигациите, без да бъдат принуждавани отделните държави, които спазват бюджетните правила на съюза, да приемат допълнителни мерки на строги икономии или икономически реформи.

„Имаме рали, произлизащо от срещата на високо равнище като през миналия октомври и тогава то продължи няколко седмици, така че ще изчакаме и ще наблюдаваме ... Предполагам, че инвеститорите държат еврото под око“, заяви Арт Кашен, директор за сделките на регулирания пазар в UBS Financial Services. „Нивото на очакванията бе толкова ниско, че само всички да се бяха измъкнали без поражения, пак щяхме да имаме рали“, добави той.

Европейските акции изкачиха едноседмичен връх след обявяването на новината.

В САЩ потребителското доверие се понижи до 73,2 пункта през юни, сочат данни от проучване на Университета на Мичиган. Това е най-ниското ниво на индекса от началото на годината, а анализаторите очакваха той да остане без промяна спрямо предварителните данни на ниво от 74,1 пункта.

Потребителските разходи през май за първи път от 5 месеца се запазват на нивото от предходния месец, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Доходите обаче са нараснали само 0,2% на месечна база, оставайки под предварителните прогнози за ръст от 0,3%.

Темпото на бизнес активността в американския Среден запад се е ускорило минимално до 52,9 пункта през юни от 52,7 пункта през май според бизнес барометъра за Чикаго на Института за управление на доставките. То все пак остава на положителна територия над 50,0 пункта.

Акциите на Research In Motion се сриват със 17,5% до 7,53 долара, след като производителят на BlackBerry обяви по-голяма от очакваното тримесечна загуба и добави, че ще съкрати 5 000 служители, а тези на Nike потъват с 10,35% до 86,86 долара, след като компанията не оправда очакванията за тримесечна печалба, тъй като маржът ѝ се сви заради разходи по оперативната дейност и преструктурирането.

Пазарната капитализация на провайдъра на облачни услуги ServiceNow скочи с 31,2% до 23,62 долара на акция по време на пазарния дебют на компанията, а тази на Anheuser-Busch InBev нарасна с 5,1% до 77,55 долара за акция, след като компанията обяви, че е приключила покупката на останалата половина от Modelo в сделка, оценена на около 20 млрд. долара.

Акциите на Ford Motors губят 4,1% от стойността си до 9,68 долара, след като автопроизводителят обяви, че загубите му от дейността в чужбина вероятно ще се утроят през второто тримесечие, позовавайки се на слабите продажби в Европа. Причина за спада е силната конкуренция в Европа и Южна Америка. Като цяло компанията очаква второто тримесечие да бъде печелившо, главно благодарение на силния бизнес на родния пазар.  

*Актуално към 18.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още