fallback

Петролът падна до 8-месечно дъно покрай несигурността от срещата на ЕС

Златото достигна най-ниското си ниво от май, след като скъпият долар го постави под натиск заедно с останалите суровини

00:22 | 29.06.12 г.

Цената по фючърсите за американския лек суров петрол с доставка през август се понижи до 8 месечно дъно, губейки 3,1% до 77,69 долара за барел, преди да се вдигне до 78,62 долара за барел на фона на неизвестността около срещата на лидерите на държавите-членки на ЕС, силния долар и по-ниските запаси в САЩ, съобщи MarketWatch.

Срещата в Брюксел има за задача да намери решение за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, но малцина инвеститори вярват, че тя ще възвести края на проблемите в региона.

Междувременно поскъпването на долара и загубите на фондовия пазар запазват опасенията на трейдърите за бъдещото търсене на суровината, заяви Хамза Кан, анализатор в The Schork Group.

„Настроението е една част надежда, една част треперене и една част страх, че няма да има общо решение на тази среща“, пише в бележка до клиенти Мат Смит, анализатор в Summit Energy.

Спадът на седмичните запаси в САЩ и оптимистични макроикономически данни доведоха в сряда петрола до цена от над 80 долара за барел. Доларовият индекс спрямо кошница от 6 валути нарасна до 82,796 от 82,585, като по-силният долар може да задържи инвестициите в суров петрол и останалите суровини, тъй като ги оскъпява за притежателите на останалите валути.

Цената на бензина изтри по-малко от цент до 2,61 долара за галон, докато цената горивото за отопление с доставка през юли се понижи с 4 цента до 2,55 долара за галон.

Природният газ прекъсна 5-дневна печеливша серия, като цената по доставките през август намаля с 2,7% до 2,72 долара за 1 млн. британски топлинни единици.

От американското Управление за енергийна информация съобщиха, че запасите от газ са нараснали с 57 млн. кубически фута в рамките на една седмица, докато анализатори, анкетирани от Platts, очакваха ръст между 51 млн. и 55 млн. кубически фута.

Златото пък приключи сесията на най-ниското си ниво от май, след като скъпият долар го постави под натиск заедно со останалите суровини. Цената за доставките на метала през август се понижи с 1,6% до 1 552,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още