fallback

Американските борси потъват в началото на сесията*

Очакваната волатилност на пазарите през лятото ще накара инвеститорите да поемат само краткосрочни инвестиционни ангажименти, коментира анализатор

18:08 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси изтриват по над 1% в началото на новата седмица, като трейдърите вече калкулират летния спад, а акциите усещат разрастващите се последици от дълговатa криза в еврозоната, съобщи CNBC.

Пазарите се оглеждат за повече насоки от Европа и очакват евентуалното решение от Върховния съд на САЩ за бъдещето на плана в областта на здравеопазването на американския президент Барак Обама.

При толкова много несигурност се очаква висока волатилност на пазарите през летния период. „Все още смятаме, че световният пазар на акции ще отбележи доста колеблив напредък през втората половина на годината“, заяви Сам Стоувъл, главен стратег за пазара на акции в Standard & Poor's. „Вследствие на това смятаме, че инвеститорите ще искат да поемат само краткосрочни инвестиционни ангажименти“, добави той.

Dow Jones се понижава с 1,2% до 12 489,41 пункта, като най-силно поевтиняват акциите на Bank of America с 3,7% до 7,65 долара, и тези на Alcoa – с 2,7% до 8,39 долара. Сред сините чипове само пазарната капитализация на  Wal-Mart регистрира ръст  - 0,5% до 67,61 долара за акция.

Индексът Standard & Poor's 500 отстъпва с 1,5% до 1 314,86 пункта, като и 10-те му подсектора са на червена територия. Най-сериозно е понижението при акциите на компаниите от енергийния и финансовия сектор, докато тези на производителите на потребителски стоки и компаниите за комунални услуги устояват в най-голяма степен. Nasdaq Composite потъва с 1,65% до 2 844,61 пункта.

Част от пазарните загуби бяха заличени донякъде от съобщението, че продажбите на нови жилища през май са нараснали със 7,6% до приравнените на годишна основа 369 000, надхвърляйки сериозно и очакванията на анализаторите за ръст до 346 000.

Акциите на  Research In Motion губят 4,6% от стойността си до 9,40 долара заради съобщение в британския вестник Sunday Times, че компанията обмисля да раздели производството на смартфони от съобщителните си услуги.

Пазарната капитализация на Quest Software нараства с 5,5% до 27,66 долара за акция, след като бе съобщено, че компанията е получила оферта от стратегически инвеститор за закупуване на стойност около 2,32 млрд. долара в брой, която надхвърля досегашната от 2,17 млрд. долара на частната инвестиционна компания  Insight Venture Partners.

Акциите на  Facebook поевтиняват с 2,3% до 32,28 долара, а тези на Google понижават стойността си с 1,6% до 562,22 долара, въпреки че главният изпълнителен директор на компанията Лари Пейдж се опита да увери служителите ѝ, че „няма нищо прекалено лошо“ по отношение на здравословните му проблеми, заради които пропусна годишното събрание на акционерите през миналата седмица. Пейдж ще липсва и на още две събития заради неуточнен проблем, заради който е загубил гласа си.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:43 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още