fallback

Дик Боув: Разхлабване на банковите регулации вместо вливане на ликвидност

Рекордно ниските лихви и печатането на пари не са добри икономически стимули в САЩ, посочва банковият анализатор

11:28 | 20.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Свалянето на белезниците от американската банкова система би свършило по-добра работа от стимулирането на икономиката с още един кръг вливане на ликвидност, посочва анализаторът на Rochdale Securities Ричард Боув, цитиран от CNBC.

Боув предлага да се премахнат изискванията за капитал и ликвидност на банките, тъй като според него това би имало по-добър ефект за подобряването на кредитирането, отколкото наливането на пари в системата.

„Ясно е, че икономическият растеж на САЩ се забавя и че глобалната икономика се изправя пред тежки предизвикателства. Това предполага необходимостта от някои действия от страна на Федералния резерв и други централни банки“, посочва Боув.

Той допълва обаче, че понижаването на лихвените проценти до нула и печатането на пари не са добри варианти. Анализаторът смята, че облекчаването на банковите регулации, наложени заради кризата от 2008 г., ще свършат по-добра работа и ще се избегне трети кръг от вливане на ликвидност.

Т. нар. Закон Дод-Франк принуди банките да отделят достатъчно средства, за да издържат на сътресения, съизмерими с ипотечната криза в САЩ от 2007-2008 г. Регулациите обаче търпят сериозни критики, а експерти ги определят като силно рестриктивни.

„Възможно е регулаторните органи да започват да разбират, че осакатяват икономиката и вдигат безработицата“, коментира Боув, който отдавна критикува затягането на банковите регулации.

"Ако те действително разбират това, биха могли да преразгледат абсурдните си действия и така да подпомогнат икономиката“, допълва той.

Напоследък обаче се отчита подобряване на банковото кредитиране. През миналата седмица отпуснатите заеми са нараснали с 18% спрямо същия период на миналата година, показват данни на финансовите консултанти от Keefe, Bruyette & Woods.

През второто тримесечие особено силно се увеличи кредитирането за бизнеса, както и потребителското кредитиране, докато заемите за сектора на имотите изостават.

Някои инвеститори обаче се подготвят за тежки времена за регионалните банки. Наскоро от Credit Suisse предупредиха за очакван спад на акциите на регионалните банки с около 10% заради занижените оценки за приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още