fallback

Очакванията за намеса на централните банки от Г-20 вля оптимизъм на Wall Street*

Ръстовете на индексите бяха ограничени от слаби данни за производството в САЩ през май

18:02 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Новината за предстоящи координирани действия на централните банки на Г-20 по осигуряването на ликвидност повиши оптимистичните настроения сред инвеститорите на Wall Street.

В началото на сесията Dow Jones се повишава с 0,50% до 12 715 пункта, S&P 500 добавя 0,53% до 1 336 пункта, а Nasdaq отбелязва ръст от 0,53% до 2 851 пункта.

Анонимен представител на Г-20 съобщи за Ройтерс, че централните банки се готвят за координирани действия за осигуряване на ликвидност в зависимост от реакцията на пазарите след изборите в Гърция, Египет и Франция, които са в неделя.

Анализатори изказаха скептични мнения дали координираното вливане на ликвидност би проработило в сегашните икономически условия, тъй като то няма да реши банковата криза в Европа.

За справяне с кризата е необходимо да се приеме паневропейска схема за гарантиране на депозитите, което засега се отхвърля като вариант от Германия.

Междувременно слаби данни за производството в САЩ ограничиха ръстовете на индексите. Федералният резерв, цитиран от Bloomberg, съобщи, че индустриалното производство в САЩ е записало неочакван спад от 0,1% през май, докато данните за април бяха преразгледани към ръст от 1%.

Икономисти очакваха, че американският индустриален сектор ще ще отбележи минимален растеж от 0,1% през петия месец на годината.

Експерти посочват, че икономическото забавяне в Европа и някои части на Азия вероятно е причина за отслабеното търсене на американската индустриална продукция, тъй като компаниите са намалили инвестициите в ново оборудване.

Данните показват, че през май производството на моторни превозни средства и части за тях в САЩ се е понижило с 1,5%, след като през април отбеляза повишение от 4%. Продажбите на нови автомобили са се забавили до 13,73 млн. единици на годишна база, което е най-слаб резултат за годината.

Производството на потребителски стоки през май в САЩ се е свило с 0,2%, но производството на оборудване за бизнеса е нараснало с 0,3%.

* Актуално към 17.35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още