fallback

Опасенията за Европа натиснаха американските индекси

Рискът на пазара от вестникарските заглавия е най-високият, а реакциите са изключително темпераментни, коментира анализатор

23:48 | 13.06.12 г.

Основните американски индекси регистрираха умерени загуби, достигнати в последния час на търговията, след като еврозоната продължава да опъва нервите на инвеститорите, а рейтинговата агенция Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Испания до ССС+ от В. Това е четвъртото понижаване на испанския кредитен рейтинг от агенцията от април насам.

Dow Jones се понижи с 0,6% до 12 496,38 пункта, след като през по-голямата част от сесията се люшкаше между минимална печалба и загуба, като акциите на American Express, поевтинели с 2,4% до 55,10 долара, са с най-голяма заслуга за слабия резултат.

Пазарната капитализация на JPMorgan обаче нарасна с 1,6% до 34,30 долара за акция, след като главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън се извини пред комисията за банките в американския Сенат, за загубата от деривативни инструменти в размер на 2 млрд. долара и заяви, че това е „изолиран инцидент“. Акциите на компанията обаче остават с 15% под стойността си от 10 май, когато бе обявена загубата.

Индексът Standard & Poor's 500 отстъпи с 0,7% до 1 314,88 пункта, воден от акциите на компаниите за производство на луксозни стоки и на добивните компании, докато телекомуникационнните успяха да изстискат минимална печалба.

Акциите на Dell обаче прибавиха 2,55% към стойността си до 12,28 долара, след като компанията обяви, че ще предложи на акционерите годишен дивидент от 32 цента на акция.

Nasdaq Composite загуби 0,9% до 2 818,61 пункта.

„Рискът на пазара от вестникарските заглавия е най-високият, който съм виждал някога, а реакциите са изключително темпераментни“, заяви Кийт Блис, старши вицепрезидент в Cuttone & Co. Волатилността „със сигурност ще продължи най-малко до президентските избори ... Определено не смятам, че ще постигнем осъществимо решение в Европа още дълго“, добави той.

Цените на производител в САЩ се понижиха с 1% през май, след като разходите за енергоносители намаляха в най-голяма степен от март 2009 г., стана ясно от съобщение на американското министерство на труда.

Продажбите на дребно обаче се свиха за втори пореден месец през май, този път с 0,2%, се посочва в съобщение на американското министерство на търговията.

Бизнес запасите нараснаха с 0,4% през април до рекордните 1,58 трилиона долара, подчертавайки внимателното им управление.

Акциите на  Home Depot Inc. понижиха стойността си с 2,4% до 50,97 долара, а тези на Global Payments Inc. поевтиняха с 4.1% до 40.48 долара.

Цената на фючърсите за американския лек суров петрол се понижи с 80 цента до 82,62 долара за барел, след като данни на Международната агенция по енергетика показаха, че през миналата седмица предлагането е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 13.06.12 г.
fallback
Още от САЩ виж още