fallback

Загубата на UBS от IPO-то на Facebook може да достигне 350 млн. долара

Банката се е оказала с многократно повече акции от желаното, тъй като е повтаряли поръчки, след като не е получавала потвърждения от Nasdaq

15:08 | 09.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Загубата на швейцарския банков гигант UBS от IPO-то на Facebook може да достигне 350 млн. долара, разкрива CNBC. Финансовата институция подготвя съдебен иск към борста Nasdaq, където бе осъществено публичното предлагане, са заявили запознати пред медията.

Сумата е над 10 пъти повече от загубите, които се цитират от други участници, потърпевши от неспособността на борсата да осигури изпълнение и потвърждение на сделки в първия ден от IPO-то.

Първичното публично предлагане на социалната мрежа се състоя на цена от 38 долара за акция на 18 май, но в следващите седмици тя падна, като в петък търговията затвори на ниво от 27,10 долара.

UBS е възнамерявала да закупи 1 млн. акции на Facebook, но след като не е получавала потвърждения, е повтаряла поръчките и така се е оказала с много повече книжа от желаното, твърдят източниците.

Имайки предвид размера на нашия бинес с акции в САЩ и ролята ни на основен маркет мейкър, бяхме засегнати от техническите проблеми на Nasdaq, както смятаме са били и други участници, заявяват от UBS. От банката не обявяват сумата на загубата, но посочват, че тя не е съществена за мащабите на финансовата институция. „Продължаваме да обмисляме начини за компенсиране на тези загуби, но все още не сме предприели съдебни стъпки.” Не е ясно дали междувременно банката е хеджирала позициите си. UBS очевидно е продавала голяма част от излишното количество акции, които е придобила. Според запознати банката се е опитала да пласира книжата на цена от 35 долара за брой, но не е успяла да срещне насрещни котировки и някои акции са били продадени под 30 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още