fallback

Бъфет: Еврозоната не може да има обща валута, а да няма обща бюджетна политика

Прочутият инвеститор призова демократите в САЩ да отстъпят за разходите, а републиканците - за повишаването на данъците

12:26 | 06.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Прочутият инвеститор Уорън Бъфет предупреди, че еврозоната не може да функционира в настоящата си форма, и изрази увереността си в перспективите пред американската икономика, съобщи Dow Jones, цитирана от CNBC.

“Те не могат да имат обща валута, а да нямат обща бюджетна политика или култура“, е казал Бъфет в реч пред Икономическия клуб във Вашингтон. „Не е възможно да бъдеш наполовина роб и наполовина свободен“, е добавил той.

Бъфет смята, че шансовете за навлизане на американската икономика в рецесия са малки в краткосрочен план. Той обяви, че подкрепя президента на САЩ Барак Обама, но не е член на Демократическата партия.

Инвеститорът призова двете политически партии да постигнат компромис, като Демократическата партия отстъпи за разходите, а Републиканската – за повишаването на данъците.

Междувременно CNBC съобщи, че компанията на Бъфет Berkshire Hathaway е закупила 1,6 млн. акции на Lee Enterprises, което представлява 3,2% от акциите ѝ в обращение, като е пожелала инвестицията да не бъде разкривана. При подаването на документите на 15 май от Berkshire Hathaway са обявили, че част от информацията е запазена в тайна.

Информацията е станала достъпна от документи за покупките на акции от Berkshire Hathaway за първото тримесечие, подадени пред американската Комисия за ценните книжа и борсите, и показват какво притежава компанията към 31 март.

Към тази дата закупените акции в Lee Enterprises са стрували 2,1 млн. долара при обща пазарна капитализация на компанията от около 60 млн. долара, като това е дребна сделка за стандартите на Berkshire Hathaway.

Стойността на акциите на Lee Enterprises обаче скочи с над 25% след публикуването на съобщението до 1,44 долара на акция.

Обикновено от комисията удовлетворяват искането на компанията за поверителност, но този път не са го направили. В документ от тази нощ се посочва, че искането за запазването на покупката в тайна е била отхвърлено на 25 май.

Това е продължение на стратегията на Бъфет за покупки в местни вестници. Lee Enterprises е собственик на 49 ежедневника и 300 седмичника.

През ноември Berkshire Hathaway придоби вестника в родния град на Бъфет Omaha World-Herald. Напоследък компанията закупи 63 вестника от Media General за 142 млн. долара.

Бъфет е заявявал, че вестникарският бизнес има проблеми, но той е оптимист за малките и средни вестници, които осигуряват местни новини и информация, която не е достъпна никъде другаде.

В писмо от преди по-малко от 2 месеца до всички вестници, притежавани от Berkshire Hathaway, той пише, че иска да закупи още издания. „Ще дадем предимство на градове със силно чувство за общност, спрямо други 26, в които вече действаме“, посочва инвеститорът.

Той е обещал да не се меси в редакторската политика на притежаваните от Berkshire Hathaway вестници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още