fallback

Американските борси записаха най-лошия си ден от началото на годината

Икономическото възстановяване в САЩ не просто се забавя, то дърпа внезапната спирачка, коментира анализатор

23:52 | 01.06.12 г. 1

Основните американски индекси регистрираха най-сериозния си еднодневен спад от началото на годината, а Dow Jones премина на негативна територия за периода, след като разочароващия доклад за пазара на труда се присъедини към мрачните данни от Китай и Европа, подхранвайки опасенията за състоянието на световната икономика, съобщи CNBC.

Дали разпродажбата на акции ще продължи и през лятото „наистина зависи от правителството, заяви Дъг Робъртс, управляващ партньор в Channel Capital Research. Според него ако Федералният резерв на САЩ започне да осигурява новини за трети кръг на вливане на ликвидност в американската икономика, тази разпродажба може да се окаже краткотрайна. 

Dow Jones се понижи с 2,2% до 12 118,57 пункта, воден от акциите на Hewlett Packard, загубили 6,3% от стойността си до 21,25 долара, и тези на American Express, поевтинели с 4,3% до 53,43 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 загуби 2,5% до 1 278,04 пункта, като и 10-те му подиндекса приключиха сесията дълбоко на червена територия, водени от финансовите компании и производителите на луксозни стоки. Nasdaq Composite потъна с 2,8% до 2 747,48 пункта.

През май в САЩ се били разкрити само 69 000 нови работни места, а безработицата е нараснала до 8,2%, опровергавайки очакванията на анализаторите, които очакваха запазване на нивото на безработицата и над 2 пъти повече нови работни места.

„Болезнено ясно е, че икономическото възстановяване в САЩ не просто се забавя, то дърпа внезапната спирачка“, заяви Тод Шьонбъргър, управляващ директор в The BlackBay Group.

Строителните разходи през април са нараснали с 0,3%, оставайки под прогнозите на икономистите, а производственият индекс на Института за управление на доставките остава в зоната на ръста със своите 53,5 през май, но отчита свиване спрямо предходния месец.

Акциите на Facebook продължават да потъват, днес с 6,35% до 27,72 долара, като социалната мрежа регистрира най-голямата загуба в първите 2 седмици след първичното публично предлагане от всички компании, оценени на над 1 млрд. долара при листването си на борсата.Пазарната капитализация на компанията се е свила с 27% спрямо цената от своето  IPO.

Акциите на Groupon поевтиняха с 8,9% до 9,69 долара за акция, след като периодът за забрана за продажба на акции от служители на компанията, въведен при нейното първично публично предлагане, изтече.

Пазарната капитализация на Beacon Federal Bancorp обаче нарасна с 44,6% до 19,23 долара за акция, след като от компанията обявиха, че тя ще бъде закупена от Berkshire Hills Bancorp за 132 млн. долара, а тази на And Hughes Telematics скочи със 171% до 11,79 долара за акция след съобщението, че Verizon ще я придобие срещу 612 млн. долара в брой, или 12 долара за акция.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации достигна ново дъно, падайки под 1,5% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още