fallback

Алън Грийнспан: Страховете от бъдещето сдържат икономическия ръст

САЩ нямат план за контрол върху спиралата на дефицита, твърди бившият председател на Фед

21:18 | 01.06.12 г. 5

Инвеститорите биха могли да възнегодуват всеки момент срещу високите нива на бюджетния дефицит в САЩ, излагайки на опасност възможностите за възстановяване и евентуално и запращайки нагоре доходността по американските държавни ценни книжа, заяви бившият председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспън, цитиран от CNBC.

Грийнспан каза, че се тревожи дали днешната икономика не върви по път, подобен на този от 1979 г., когато доходността по 10-годишните държавни облигации бе около 9%, преди само за няколко месеца да нараснат с 4 процентни пункта.

„Наслушах се на доста приказки да не се тревожим“, каза Грийнспан. По отношение на понижаването на бюджетния дефицит от 1,2 трлн. долара той смята, че може да бъде понижен още в настоящия период.

При забавяща се икономика и доходност от малко над 1,5% по държавните облигации инфлацията трудно би станала централна тема на пазара. Грийнспан обаче твърди, че се притеснява, тъй като икономистите не усещат, че трябва да бъде поставена под контрол спиралата на дефицита.

Без финансова дисциплина пазарът може бързо да тласне високо доходността, ако доверието в способността на правителството да се справи с проблема избледнее, смята той.

„Почти всеки икономист ... твърди, че ще се справим с дългосрочния проблем по-късно, а сега да се съсредоточим върху краткосрочните стимули“, отбеляза бившият председател на Фед. „Това обаче предполага нещо, което те не могат да знаят, а именно – дали пазарът би го изтърпял. А аз съм наясно, че няма начин да бъде направена преценка за подобно нещо. Дори не съм сигурен  дали те грешат“, добави той.

Грийнспан подчерта, че САЩ дори не разполагат с план „Б“ при евентуално развитие на описаната ситуация.

По думите му има 2 икономики, едната от които се разширява и създава работни места, и друга, обхващаща „структури и сгради, които работят с половината от капацитета си“.

„Погледнете какво правят мениджърите на корпорации, какво съотношение от входящите парични потоци решават да инвестират в дългосрочни активи“, изтъкна той. „Накратко, има страх от бъдещето и когато се опитате да анализирате къкво го причинява, ще стане ясно с вероятност от около 40%, че това е фактът, че икономиката отслабва“, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още