fallback

Индексите на Wall Street се покачват след добри данни за пазара на имоти в САЩ*

Спадът на цените на жилищата в 20 големи американски градове е най-бавен от една година насам, показа индексът S&P/Case-Shiller

18:25 | 29.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street отбелязват ръстове в първия час на търговията, след като редовният месечен доклад на S&P/Case-Shiller показа, че пазарът на имоти в САЩ се стабилизира, предаде Bloomberg.

Dow Jones се повишава с 1,21% до 12 605 пункта, S&P 500 отбелязва ръст от 1,24% до 1 334 пункта, а Nasdaq добавя 1,43% до 2 878 пункта.

Индексът S&P/Case-Shiller, който се изчислява на базата на цените на жилищата в 20 от големите американски градове, показва, че спадът на цените за дванайсетте месеца до края на март е най-бавният от година насам, което беше очаквано от анализаторите.

Специалисти коментират, че пазарът на имоти в Страната на неограничените възможности вероятно най-накрая е намерил дъното и започва да се стабилизира.

Същевременно строителни компании в Щатите съобщават за изключително силен пролетен сезон. Продажбите на компаниите са на най-високо равнище от 7 години, което се дължи на рекордно ниските лихви по ипотеките, подобрението на пазара на труда и намаляването на запасите от жилища на пазара.

Скот Браун, главен икономист в Raymond James & Associates, коментира пред агенцията, че “пазарът на имоти е прескочил трапа”. “Процесът на възстановяването ще бъде бавен. Никой не е очаквал рязко и внезапно възстановяване”, допълва той.

През миналата седмица излязоха и други оптимистични данни за пазара на имоти в САЩ, припомня агенцията. Данните на Федералната агенция за жилищно финансиране показаха, че цените са се покачили с 2,7% за дванайсетте месеца до края на март.

Според американското търговско министерство търсенето на жилища също се подобрява, което подпомага стабилизирането на цените.

Междувременно данните на The Conference Board показаха, че през май потребителското доверие в САЩ е регистрирало неочакван спад.

Индексът на потребителското доверие се е понижил до 64,9 пункта, докато анализаторите очакваха да нарасне до 70 пункта.

Въпреки това обаче всички 10 индустриални групи в състава на S&P 500 отбелязват ръстове в началото на сесията. Сред най-печелившите позиции се нареждат акциите на Caterpillar, Bank of America, Peabody Energy и други.

Книжата на Facebook обаче изтриват 5% до най-ниско си ниво от борсовия дебют на социалната мрежа.

* Актуално към 17.45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още