fallback

Американските борси със загуба за деня и печалба за седмицата

Търговията бе слаба преди 3-те почивни дни заради празника в понеделник, в който се почита паметта на загиналите във войните

23:59 | 25.05.12 г.

Основните американски индекси приключиха днешната сесия с понижения, но записаха най-добрите си седмични постижения за май, прекъсвайки поредица от 3 седмици на загуба в слабата търговия преди 3-дневния празничен период и на фона на продължаващите проблеми в еврозоната, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпи днес с 0,6% до 12 454,83 пункта, но записа седмична печалба от 0,7%. Въпреки регистрирания спад в стойността на акциите си днес с 0,5% до 49,44 долара, Home Depot се оказа с най-добро седмично постижение сред компаниите в индекси на „сините чипове“, докато Pfizer маркира дъното.

Индексът Standard & Poor's 500 загуби 0,2% за деня до 1 317,82 пункта, но напредна с 1,7% през седмицата, като и 10-те му подиндекса я приключиха на положителна територия начело с добивните компании.

Nasdaq Composite изтри днес минималните 0,07 пункта до 2 387,53 пункта, но спря на седмична печалба от 2,10%.

Продължават опасенията за изтичането на капитал от европейските банки, като днес испанската Bankia поиска 19 млрд. евро спасителна помощ от държавата.

„Смятаме, че е твърде вероятно от Испания и Италия да изтекат по още 200 млрд. евро, ако не бъдат предприети допълнителни политически действия“, сочи бележка на анализатори на Citi. „Влошаването на икономическата обстановка, понижаването на рейтинги и особено евентуално излизане на Гърция от еврозоната почти веднага ще ускори значително сроковете и ръста на обемите на подобен отлив на средства“, добавят оттам.

Дори добрите данни за потребителското доверие в САЩ не успяха да изведат индексите днес на положителна територия. През май потребителското доверие е нараснало до 79,3 пункта, което е най-високото му ниво от октомври 2007 г., сочат данни от изследване на Университета на Мичиган.

Акциите на Facebook продължават да губят почва, понижавайки стойността си с 3,4% до 31,91 долара, като от Citigroup оцениха загубите на свое подразделение от търговията с тях на 20 млн. долара. За седмицата акциите на социалната мрежа изтриха около 17% от стойността си спрямо цената от първичното публично предлагане миналия петък.

Пазарната капитализация на Green Mountain Coffee Roasters обаче нарасна с 0,9% до 25,31 долара за акция, след като независимият директор Дъглас Дафт се оттегли от поста.

Акциите на VeriFone Systems потънаха с 15,5% до 38,03 долара, след като провайдърът на технология за електронни разплащания обяви разочароваща прогноза за третото тримесечие и за цялата си финансова година.

Златото днес поскъпна с 1% до 1 572,70 долара за тройунция, а цената за доставките на петрол през юли остана почти без промяна на ниво от 90,69 долара за барел.

В понеделник американските борси няма да работят заради празничния ден в памет на загиналите във войните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още