fallback

САЩ позволяват на Китай да заобикаля Уолстрийт при поръчките за ДЦК

Азиатската държава е получила директен достъп до търговете за американски облигации, провеждани от министерството на финансите, разкрива Ройтерс

13:54 | 22.05.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Китай заобиколя Уолстрийт при купуването на американски държавен дълг и контактува директно с министерството на финансите на САЩ, като това е първа пряка връзка на министерството с чуждо правителство, сочат документи, до които в Ройтерс са получили достъп.

Това означава, че Китай купува американски дълг, използвайки различен метод от този на останалите централни банки по света.

Те, включително японската централна банка, чийто апетит за американски облигации е твърде силен, подават заявки за американски облигации чрез големите банки на Уолстрийт, посочени от правителството като първостепенни дилъри. След това дилърите правят поръчки на аукционите на облигации.

Китай, който е вложил 1,17 трилиона долара в американски държавни ценни книжа, продължава да купува част от тях чрез първостепенните дилъри, но от юни 2011 г. този начин не е задължителен.

Документи показват, че американското министерство на финансите е предоставило на Китай директен компютърен линк до системата на аукционите, който е бил използван за пръв път за закупуване на 2-годишни облигации в края на юни 2011 г. Ако иска да продава облигации обаче, Китай трябва да мине през пазара.

Промяната не е била обявено публично, нито пък чрез писмо до първостепенните дилъри. „Прякото отправяне на оферти е открито за широк кръг инвеститори, но основната ни политика диктува да не коментираме индивидуални участници в търговете“, заяви говорителят на американското министерство на финансите Мат Андерсън.

Макар да липсва забрана чуждестранни юридически лица да отправят директно оферти, улеснението за Китай от страна на министерството е уникално.

Привилегията позволява на Китай да придобива американски дълг на по-добра цена, свеждайки информацията за поръчките си до минимум.

На първостепенните дилъри не е разрешено да вземат такса на клиентите, за да наддават в тяхна полза на търговете за ДЦК, така че Китай не спестява пари чрез заобикаляне на комисионни.

Всъщност Китай запазва ценността на специфичната информация за навиците си на наддаване. Чрез директното наддаване Китай предотвратява опита на банките от Уолстрийт да използват сериозното му присъствие на определен аукцион чрез повишаване на цената.

Макар Япония да притежава американски ДЦК за 1,1 трлн. долара, нейните покупки са по-слабо централизирани. Японските покупки са разпръснати между отделни институции, включително пенсионни фондове, големи японски банки и централната банка на страната, като нито едно от тези юридически лица не доминира на пазара на американски ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още