fallback

Американските борси прекъснаха серия от 6 губещи сесии

Един процес обаче трябва да бъде наблюдаван внимателно - какво става край банкоматите в Атина, коментира анализатор

23:48 | 21.05.12 г.

Основните американски индекси приключиха около върховите си нива в днешната сесия, оказала се с най-добри резултати от началото на месеца, като Dow Jones и Standard & Poor's 500 прекъснаха 6-дневна губеща серия, а Nasdaq Composite записа най-добър процентен ръст от началото на годината, след като инвеститорите се хвърлиха да купуват обезценилите се акции, съобщи CNBC.

Dow Jones се повиши с 1,1% до 12 504,48 пункта, воден от акциите на  Boeing, прибавили 3,8% към стойността си до 71,78 долара, и тези на Caterpillar, поскъпнали с 3,7% до 91,98 долара.

Пазарната капитализация на JPMorgan обаче намаля с 2,9% до 32,51 долара за акция, след като главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън обяви, че тя прекратява операцията си по обратно изкупуване на акции, за да увеличи капитала си според изискванията на споразумението Базел III, но запази стойността на изплащания дивидент, а тази на Bank of America се сви с 2,7% до 6,81 долара за акция.

Индексът Standard & Poor's 500 напредна с 1,6% до 1 315,99 пункта, като повечето от подиндексите му приключиха на положителна територия начело с технологичните и добивните компании, докато тези за комунални услуги регистрираха понижения.

Nasdaq Composite спечели 2,5% до 2 847,21 пункта, но акциите на Facebook потънаха с 11% до 34,03 долара във втория ден на търговия с тях, падайки доста под цената от първичното си публично предлагане.

Въпреки регистрирания ръст днес инвеститорите остават предпазливи заради продължаващите проблеми в Европа.

„Налице е краткосрочен процес, който трябва да бъде наблюдаван внимателно, а именно – какво става край банкоматите в Атина“, заяви Арт Кашен, директор за сделките на регулирания пазар в UBS Financial Services. „Ако хората в Атина и Испания започнат да теглят бързо вложенията си, ще се стигне до моментална криза, а това е извън контрола на политиците“, добави той.

Акциите на Apple повишиха стойността си с 5,8% до 561,28 долара, след като бяха загубили над 15% от върховите нива, достигнати през април.

Пазарната капитализация на Yahoo нарасна с 1% до 155,8 долара за акция, след като бе обявено, че китайският предприемач Джак Ма ще изкупи обратно до половината от 40-процентовия дял на американската компания в неговата Alibaba Group за 7,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още