fallback

Борсовият дебют на Facebook не помогна на Wall Street

Щатските индекси се понижиха в петък, записвайки най-лошата си седмица за годината, а еуфорията около социалната мрежа постепенно избледня

23:40 | 18.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха с понижения петъчната сесия, като трите основни индекса отбелязаха най-големите си седмични спадове от началото на годината, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се понижи с 0,6% до ниво от 12 369 пункта (-3,5% за седмицата). Dow Jones е надолу в 12 от последните 13 сесии, което не се е случвало от октомври 1974 г.

Индексът на големите компании S&P 500 спадна с 0,7% до 1 295 пункта (-4,3% седмично), приключвайки под 1 300 точки за пръв път от средата на януари, а технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 1,2% до 2 779 пункта (-5,3% седмично). Инвеститорите бяха предпазливи преди срещата на Г-8 през уикенда, а еуфорията от борсовия дебют на Facebook постепенно избледня.

Социалната мрежа прибави малко към цената си, затваряйки на ниво от 38,23 долара за акция (+0,6%) в първия си ден на борсата до пазарна капитализация от 104,82 млрд. долара.

Акцията нарасна с повече от 10% на старта на търговията на Wall Street, но в крайна сметка финишира малко над цената от първичното публично предлагане (38 долара).

Междувременно от Pivotal Research Group излязоха с препоръка „продава” за акциите на Facebook и целева цена от 30 долара за брой.

”Facebook има да извърви много дълъг път по отношение на създаването на стойност”, коментира Мануел Енрикес, главен изпълнителен директор на Hercules Technology Growth Capital.

Компанията е в процес на монетизиране на мобилните си потребители - нещо, което досега не се е случило в индустрията. Това е революционна промяна, която те трябва да извършат, така че има добри перспективи за ръст в оценката на социалната мрежа, казва той.

Акциите на други социални компании спаднаха в днешната сесия – LinkedIn (-5,7%), Groupon (-6,7%), Yelp (-12,4%), както и тези на разработчика на игри Zynga (-13,4%), като търговията с тях бе прекъсвана на два пъти.

Акциите на борсовия оператор Nasdaq пък се понижиха с 4,4% на фона на информациите за технически проблеми с платформата, които отложиха с близо половин час началото на търговията с Facebook.  Tрейдърите са имали проблем с коригирането или отмяната на поръчки, които са били въвеждани в търговската система на Nasdaq. По-късно от борсата обявиха, че тя вече функционира нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още