fallback

ФЕД може да обяви нови мерки за насърчаване на икономиката

Причината е сковаността на финансовите пазари заради дълговата криза в Европа

22:50 | 16.05.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на ФЕД Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Американският Федерален резерв (ФЕД) си оставя отворена вратата за нови мерки в подкрепа на икономиката. Няколко ключови членове на комисията за паричната политика са намекнали, че допълнителните стимули могат да бъдат необходими, ако икономическото възстановяване загуби своята инерция, става ясно от публикувания в сряда протокол от заседанията между 22-и и 25-и април, предава Ройтерс.

Икономиката расте умерено, в прогнозата спрямо срещата от март не се е променило почти нищо. Въпреки това обаче членовете са подчертали и негативното влияние на европейската дългова криза върху световните финансови пазари. Около половината от участниците на срещата през април са били на мнение, че изключително ниските лихвени проценти са подходящи и трябва да бъдат задържани поне до 2014 г.

Един от членовете е бил на мнение, че през идния месец ФЕД трябва да продължи изтичащата операция „Туист“ за закупуване на облигации. Президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард обаче е заявил, че очаква операцията да приключи по план.

„За да имаме QE3 (трети кръг изкупуване на ДЦК от страна на Фед), състоянието на икономиката трябва да се влоши допълнително“, казва Булард. „Ситуацията около щатската икономика е, че през последните 6 месеца имахме добри новини, особено в сравнение със сценария за рецесия, който очаквахме през август и септември миналата година“, заяви Булард преди малко повече от месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още