fallback

Икономически данни от САЩ подобриха настроението на Wall Street*

Доверието на строителите през май е достигнало петгодишен връх, а през април очаквано не е била отчетена потребителска инфлация

17:59 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street преодоляха първоначалните колебания и тръгнаха във възходяща посока, подкрепени от данните за строителството и производствения сектор в САЩ, предаде Bloomberg.

Час след началото на сесията Dow Jones се повишава с 0,35% до 12 740 пункта, S&P 500 отбелязва ръст от 0,42% до 1 344 пункта, а Nasdaq добавя 0,66% до 2 922 пункта.

Данните за продажбите на дребно в САЩ през април внесоха доза разочарование в днешната сесия. На месечна база продажбите на дребно са нараснали със скромните 0,1%, след като през март отбелязаха повишение от 0,7%, показаха данни на американското търговско министерство, цитирани от Bloomberg.

Анализатори посочват, че по-силният ръст на продажбите на дребно в САЩ през март вероятно се дължи на необичайно топлото време, както и на подготовката за великденските празници.

През април са намалели продажбите на строителни материали, облекло и стоки за домакинството, докато продажбите на автомобили и мебели са се увеличили, показва статистиката.

Междувременно трудовото министерство на Щатите съобщи, че потребителската инфлация през април е останала непроменена спрямо нивото й от март, което съвпадна с очакванията на икономистите.

Производственият сектор в региона на Ню Йорк обаче се е разширил повече от очакваното през май. Клонът на Федералния резерв на Ню Йорк съобщи, че изчисляваният от институцията индекс се е покачил до 17,1 пункта през този месец от 6,6 пункта през април, при очакван ръст до около 9 пункта.

Индексът на заетостта в производствения сектор в региона на Ню Йорк е скочил до 20,5 пункта през май, след като през април достигна 19,3 пункта.

Междувременно асоциацията на строителните фирми в САЩ съобщи, че доверието сред компаниите се е повишило до 5-годишен връх през май. Индексът, изчисляван от организацията, е нараснал до 29 пункта, което е най-високо ниво от май 2007 г. насам.

* Актуално към 17.30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още