fallback

Berkshire Hathaway удвои печалбата си за първото тримесечие

Компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет отчете печалба в застраховането и много по-голяма възвръщаемост от деривати

13:44 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Късно снощи компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway oповести удвояване на печалбата за първото тримесечие на годишна база, след като застрахователният й бизнес е излязъл на печалба след голямата загуба преди година, съобщава MarketWatch.

Нетната печалба за тримесечието е нараснала до 3,25 млрд. долара от 1,51 млрд. за същия период на миналата година. Приходите на конгломерата се увеличават с 13% на годишна база до 38,15 млрд. долара.

Оперативната печалба, в която не влизат нереализираните печалби и загуби от инвестиции, е нараснала със 68% на годишна база до 2,67 млрд. долара.

Оперативната печалба на акция е 1615 долара – под прогнозата на трима анлизатори, интервюирани от FactSet Research, за 1780 долара на акция от Клас А.

Застрхователният бизнес на Berkshire е генерирал нетна печалба от 54 млн. през първото тримесечие спрямо загуба от 821 млн. преди година, когато резултатите бяха засегнати от земетресенията в Япония и Нова Зеландия, както и от наводненията и циклона в Австралия.

Днес Бъфет ще отправи своето обръщение към акционерите на Berkshire Hathaway по време на годишното й събрание. Вниманието е фокусирано върху бъдещето на компанията, особено относно наследника на Бъфет, както и върху слабото представяне на акциите й напоследък.

Срещата на акционерите е наричана "Уудсток на капитализма", като всяка година привлича близо 40 хил. акционери в Омаха, Небраска, припомня Ройтерс.

Печалбата от железопътния бизнес, включително на закупената преди време Burlington Northern Santa Fe Corp, се е повишила с 15% до 701 млн. долара, съобщава агенцията.

Печалбата от производсво, услуги и търговия на дребно е нараснала с 53% на годишна база до 854 млн. долара, като отразява донякъде покупката на химическата компания Lubrizol.

Портфейлът от деривати на Berkshire е донесъл четири пъти повече – 650 млн. долара. Това са основно контракти, обвързани с представянето на пазара на акции.

Загуба от 337 млн. долара обаче е донесла инвестицията в облигации на Texas Competitive Electric Holdings, която Бъфет обяви по-рано през годината за „голяма грешка”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още