fallback

Печалбата на Pfizer със спад от 19% на годишна база, но над прогнозите

С основна заслуга е спадът на приходите в САЩ, където антихолестеролният медикамент Lipitor се изправи пред конкуренцията на генеричните лекарства

15:28 | 01.05.12 г.

Най-голямата американска фармацевтична компания Pfizer Inc обяви по-добра от очакваната тримесечна печалба, като контролът върху разходите компенсира спада на продажбите на антихолестеролния медикамент Lipitor, който е изправен пред конкуренцията на по-евтините генерични лекарства от ноември насам, съобщи Ройтерс.

Печалбата за първото тримесечие регистрира спад от 19% до 1,79 млрд. долара, или 24 цента на акция. За същия период на 2011 г. печалбата е била 2,2 млрд. долара, или 28 цента на акция, като тогава резултатите бяха засегнати от разноски по съдебни спорове и разходи за подновени изследвания.

Ако бъдат изключени еднократните приходи и разходи, печалбата на Pfizer достига 58 цента на акция при 60 цента преди година, докато анализаторите очакваха 56 цента на акция.

Приходите са се понижили със 7% до 15,41 млрд. долара, оставайки малко под предварителните прогнози на експертите от 15,47 млрд. долара.

Спадът на приходите идва основно от американския пазар, докато тези от чужбина се задържат на нивото от първото тримесечие на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още